Tetik Noktası Terapisi - Hazırlık

Hassas kas dokusuna basınç uygulamakla yapılan bir beden çalışması tekniğidir.

Tetik Noktası Terapisi

Tetik noktası terapisi, ağrıyı ve vücudun diğer kısımlarındaki işlev yetersizliklerini azaltmak için hassas kas dokusuna basınç uygulamakla yapılan bir beden çalışması tekniğidir. Miyofasiyal (miyo kas, fasiyal ise bağ doku anlamına gelir) tetik noktaları terapisi de denir. Tetik noktası terapisi bazen nöromüsküler terapi ya da NMT denilen bir grup tedavi yaklaşımından biri olarak görülür. Bonnie Prudden tarafından geliştirilen miyoterapi ise benzer bir tetik noktası terapisi türüdür. Genellikle sağlık uzmanı hastayı bir tetik noktası terapistine yönlendirir. Terapist sıkıntı yaratan yaralanmaların, hastanın işinin ve yaptığı sporların öyküsünü alır. Kişiden ağrıyı ve ağrının yerini ayrıntılarıyla tarif etmesi istenir. Terapist daha sonra tetik noktalarını da belirleyerek bölgeyi muayene eder. Lidokain, salin ya da diğer ilaçlardan oluşan bir enjeksiyon yapılır ya da kuru bir iğne ile bölgeyi yoklar. Miyoterapide tetik noktası bulunduktan sonra terapist parmaklarını ya da dirseklerini kullanarak bu noktalara birkaç dakika sürekli basınç uygular. Ağrı genellikle hemen azalır. Enjeksiyon ya da basınç terapisinin ardından, terapist tetik noktalarındaki kasları nazikçe esnetir. Son olarak hastaya, kaslarını yeniden eğitecek ve ağrının tekrarlanmasını önleyecek olan bazı egzersizler öğretilir. Hastaların evde kendi kendine tedavi yoluyla tetik noktası terapisinden en yüksek faydayı sağlamalarına yardımcı olan çalışma kitapları da mevcuttur.

Tetik noktası terapisi 1940’larda ABD’de Dr. Janet Travell tarafından geliştirilmiştir; "tetik noktası” terimini 1942’de bir yazısında ilk kez onun kullandığına inanılır. Çalışmaları ve kişisel yaşamındaki olaylar yoluyla Travell vücudun bir bölgesindeki ağrının aslında vücudun başka bir yerindeki bir yaralanma veya işlev bozukluğundan kaynaklandığı teorisini geliştirmiştir. Sonunda, vücudun tetik noktalarını ve ağrının vücudun diğer kısımlarına nasıl yayıldığını haritaya dökmüştür. Travell’in çalışması A.B.D Başkanı John F. Kennedy’nin sırt ağrısını tedavi etmesinin ardından tüm ülkede dikkat çekmiştir. Tetik noktalarının, doğum travması, hipoglisemi, B6 Vitamini eksikliği, gıda alerjileri, travmatik yaralanmalar, yanlış vücut duruşu, iskelet asimetrisi, aşırı güç harcama ya da ülser veya irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim sistemi hastalıkları da dahil, çok çeşitli nedenlerden kaynaklandığı düşünülür. Fiziksel ya da duygusal stres esnasında bu noktalar kaslarda spazma neden olur. Travell’in terapisi, tetik noktalarına salin (tuzlu bir çözelti) ve prokain (Novocaine olarak da bilinen bir anestetik) enjeksiyonunu gerektirir. Her ne kadar ağrının yatışmasında yararlı olsalar da, enjeksiyonlar bazı kişiler için ağrılı işlemlerdir.

1970’lerde bir fiziksel fitness ve egzersiz terapisti olan Bonnie Prudden tetik noktasına uzun süreli basınç uygulanmasının da ağrıyı azalttığını bulmuştur. Prudden tekniklerini birkaç yılda geliştirmiş ve yöntemine miyoterapi tedavileri adını vermiştir. Miyoterapi tetik noktası enjeksiyonlarını çok ağrılı bulan hastalar için faydalıdır.
Tetik noktası terapisinin ağrıya neden olan nöral sinyalleri durdurduğu söylenir. Amaç ağrıyı azaltmak ve kasları ağrısız alışkanlıklarına geçmesi için yeniden eğitmektir. Bu şekilde, şişme ve nöromüsküler ağrının sertliği azalır, hareket aralığı artar ve esneklik ile koordinasyon iyileşir.

Terapi gerilimi azaltarak dolaşımı da iyileştirebilir. Tetik noktası terapisinin faydalı olacağı hastalıklar arasında artrit, karpal tünel sendromu, kronik sırt, diz ve omuz ağrısı, baş ağrısı, menstrüel kramplar, multipl skleroz, kaz spazmları, kas gerginliği ve zayıflığı, ameliyat sonrası ağrı, siyatik, temporomandibüler eklem sendromu (TMJ), tendinit ve kamçı yaralanmaları yer alır.
Ağrının bir kırık ya da hastalıktan kaynaklanmadığından emin olunabilmesi için kişiler tetik noktası terapisine başlamadan önce mutlaka bir hekime başvurmalıdır. Aslında lisanslı bir tetik noktası terapisti de hekim tarafından sevk edilmemiş kişiye hizmet vermeyecektir. Terapi genellikle bir tedavi koltuğu ya da masasında gerçekleştirilir. Kişi rahat ve sıkmayan kıyafetler giymelidir. Terapist ile sürekli ve dürüst bir etkileşim de seansları kolaylaştıracaktır. Tedavi seanslarının süresi 30 dakika ila 1 saat arasında değişebilir. Akut ağrı bir seans kadar kısa sürede iyileştirilebilir. Kronik ağrılar için birçok tedavi gerekebilir.
Bulaşıcı hastalıkları, açık yaraları olan ya da yakın zamanda yaralanmış kişiler tetik noktası terapisine başlamadan önce bu durumlardan iyileşmeyi beklemelidir. Antikoagülan yani pıhtılaşmayı önleyici ilaçlar kullanan kişilerde, tetik noktası terapisinin ardından berelenme görülebilir.
Tetik noktası terapisinin etkinliği konusundaki araştırmalar nispeten üstünkörüdür; akupunkturun tıp camiasında kabulünün artması, yakın zamanda tetik noktası terapisi ile ilgili birkaç çalışmanın da yayınlanmasına neden olmuştur.

Avrupa ve Asya'nın yanı sıra ABD’de tetik noktası terapisine ilgi giderek artmaktadır, Japon araştırmacıların yakın zamanda yayınladığı bir çalışma, renal kolik ağrısını yatıştırmada tetik noktası terapisinin standard alopatik ilaçlardan daha başarılı olduğunu bildirilmiştir. Amerikan Ağrı Yönetimi Akademisi (AAPM) sırt ve baş ağrıları konusunda tetik noktası terapisi çalışmalarının on kişiden daha az kişiden oluşan gruplarda uygulandığını bildirmiştir. Yine de AAPM tetik noktası terapisini ağrıyı yatıştırmaya geçerli bir yaklaşım olarak tanımaktadır. Geleneksel tıp camiasında tetik noktası terapisi tedaviye tamamlayıcı olarak görülür. Hastalar psikiyatristler, ortopedi cerrahları ve anesteziyologlar dahil pek çok uzman tarafından yönlendirilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye