Uçuklar - Belirtileri

Ağız bölgesinde çıkan ağrılı, küçük şişliklerdir.

Uçuklar

Uçuklar dudaklarda ve ağız çevresinde çıkan bir grup küçük şişliktir. Uçukların etrafındaki deri genellikle şiş ve kırmızıdır ve acır. Uçukların kabarcıkları açılabilir, içinden şeffaf bir sıvı çıkabilir ve birkaç gün sonra kabuk bağlayabilir. Genellikle birkaç gün ile 2 hafta arasında iyileşirler.

Uçuklara herpes simpleks virüsü (HSV) virüsü neden olur. İki tür herpes simpleks virüsü vardır: HSV-1 ve HSV-2. Her iki virüs de ağız uçuklarına ve cinsel uçuklara neden olabilir.

Herpes simpleks virüsü genellikle vücuda ciltteki bir çatlaktan veya ağzın içinden girerler. Bir kişinin uçuğa dokunmasıyla, kaşık çatal, jilet gibi enfekte sıvının bulaştığı eşyaları paylaşmasıyla, virüs bulaşmış kişiyi öpmesiyle veya onun salyasına dokunmasıyla bulaşır. Uçuğu olan anne ve babalar genellikle virüsü bu şekilde çocuklarına bulaştırırlar. Uçuklar vücudun diğer alanlarına da yayılabilir.
Uçukların ilk belirtisi ağız çevresinde ve dudaklarda yaralar, ateş, boğaz ağrısı ve boyunda ve vücudun diğer kısımlarında şiş bezlerdir. Küçük çocuklar bazen uçuklar görülmeden önce salya akıtırlar. Önce sivilce şeklinde çıkan uçuklar, bir süre sonra açılır ve içinden şeffaf bir sıvı akıtarak kabuk bağlar. Bundan sonra birkaç gün ile 2 hafta arasında kaybolurlar. Bazı insanlarda uçuklar çok ağrılı olabilir. Bazı insanlarda virüs bulunmakla birlikte uçuk çıkmaz. Hiçbir belirti göstermezler.

Teşhis
Doktor virüsle temas edip edilmediğini öğrenmek için sorular sorarak ve muayene ederek uçuk teşhisinde bulunur. Muhtemelen herhangi bir teste girilmesi gerekmez.
Uçuklar genellikle ortaya çıktıktan birkaç gün sonra kendi başlarına iyileşirler. Fakat eğer ağrıya sebep olup utandırıyorlarsa, tedavi de edilebilir. Tedavi deri merhemleri, yağlar veya bazen haplarla yapılabilir. Tedavi uçukların yalnızca bir iki gün daha önce kaybolmasını sağlar, fakat ağrıyı azaltabilir ve diğer rahatsız edici belirtileri engelleyebilir. 

Uçuklara neden olan herpes simpleks virüsü yok edilemez. Virüs bulaştıktan sonra ömür boyunca o kişiyle kalır. Eğer sık sık uçuk görülüyorsa, tedavi uçukların sayısını ve şiddetini azaltabilir. 
Herpes simpleks virüsü kapmamak için yapılabilecek bazı şeyler vardır.
  • Virüs bulaşmış vücut sıvılarıyla temas etmekten kaçınılmalıdır. Örneğin uçuklu biri öpülmemelidir.
  • Kaşık, çatal ve bardakları, uçuklu bir insanın kullanmış olabileceği aletleri kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Virüs bulaştıktan sonra uçuk olması engellenemez. Fakat uçukların ortaya çıkış sayısını ve virüsün yayılmasını azaltmak için yapılabilecek bir dizi şey vardır.
  • Uçukları harekete geçiren, stres, nezle veya grip gibi şeylerden uzak durmak.
  • Yüz için her zaman dudak nemlendirici veya güneş kremi kullanmak. Çok fazla güneş ışığı uçukların alevlenmesine neden olabilir.
  • Havlu, ustura, diş fırçası veya diğer nesneleri, uçuklu bir insanla paylaşmaktan kaçınmak.
  • Uçuk varsa elleri mutlaka sık sık yıkamak, uçuklara dokunmamaya çalışmak. Bu, virüsün gözlere, cinsel bölgeye ve diğer insanlara bulaşmasını önler.
  • Sık sık uçuk çıkıyorsa doktorla konuşulmalıdır. Uçukları önlemek için hap kullanılabilir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye