Ayurveda'da Zihnin Yaşam Gücü

Zihnin de yaşam gücü vardır. bu yaşam gücünü, duyu organları aracılığı ile (göz,kulak,burun,ağız ve eller) imajlar, kokular, sesler, tadlardan ve dokunarak alabilir.

Ayurveda'da Zihnin Yaşam Gücü

Nefes başlı başına bir güç kaynağıdır. Doğru ve tam nefes almak,  öğrenip geliştirilmesi çok faydalı, hatta hayati önem taşıyan bir konudur.

Yaşam gücü (Prana) 5 ayrı tarzda ifade bulur. 

  1. Prana: Yaşam gücü veya enerjisinin alımı, emilimi. Yani fikir ve düşüncelerin oluşması.
  2. Samana: fikirlerin ve düşüncelerin hazım sürecidir. Zihnin beslenmesini, tatmin bulmasını ve dengesini sağlar. Dengeden çıktığında bağımlılık ve açgözlülük oluşur.
  3. Vyana: fikirlerin ve düşüncelerin hareket ve dolaşımı, özgürlüğü sağlar. Dengeden çıktığında içe kapanıklık, nefret ve yabancılaşma duygusu oluşur.
  4. Udana: fikir ve düşüncelerin olumlu, güçlü ve şevkli hale dönüştürülmesini sağlar. Udana ile daha yüksek yaratıcı potansyelimize ve ruhsallığımıza ulaşırız. Dengeden çıktığında kibir ve gerçeklerden kopma hali oluşur.
  5. Apana: fikir ve düşüncelerin  kullanılmayan, gereksiz veya olumsuz kısmının atılımı. Bu kısım tıkandığında, zihinde fazla düşünce birikir ve kirlilik oluşur. Bu da depresyona, yorgunluğa, olumsuz duyguların da oluşmasına, dalgınlık ve unutkanlığa sebep olur. Yani sistem aşırı yükten dengeden çıkar, dolayısıyla  bağışıklık sistemi zayıflar ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Aslında bütün fiziksel hastalıkların temeli zihinde başlar. Beden zihnin aynasıdır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye