Doğa'nın Ritmine Uymak

Hergün güneş doğuyor ve batıyor ve ikisi arasında yüzlerce hareket oluşmakta. Doğa o kadar mükemmel ki, ritmik düzeni hiç şaşmaz.

Doğa'nın Ritmine Uymak

Içiçe geçen halkalar gibi içiçe geçmiş ritimler vardır.  Bedenimizde bu ritimler örneğin  kalp atışı,  akciğerlerin nefes alış verişi ve kadınların aylık döngüsü'dür.Acak fizyoloji'de yaşanan birçok değişim hala cevapsız olarak da kalmaktadır.

Ayurveda'ya göre,  mekanik beden tarafından yönlendirilen 'büyük döngüler'  vardır. Hergün 2 ana döngüden geçmekteyiz. Herbiri Vata-Pitta-Kapha Dosha ile olur. Biri gün doğumundan batımına, diğeri batımından doğumuna kadardır. Bir diğeri de mevsimlerdir.

1- Döngü:
  • 6AM- 10AM : Kapha
  • 10AM- 2PM : Pitta
  • 2PM- 6PM : Vata

2- Döngü:
  • 6PM- 10PM : Kapha
  • 10PM- 2AM : Pitta
  • 2AM- 6AM : Vata

Doğa ile uyum içnde yaşamanın en temel prensiplerinden biri,fiziksel varlığımızı destekleyen bu büyük döngüye uygun yaşamaktır. Gün doğumunda Kapha döngüsü ile ağır ve yavaş hareket ederiz ve uyanmaya başlarız. Kapha nitelikleri olan sakinlik ve sükûnet vardır bu saatte. Sonra iştahın açıldığı Pitta döngüsüne girilir ve metabolizma hızlanır, beden ısınır, sindirim sistemi hareketlenir. Öğle saatleri alınan gıdaların enerjiye dönüştürülmesi ve tüm fizyolojiye dağıtılması zamanıdır. Bu sebeple ağır işler ve üretim en rahat bu periyod'da yapılır. Öğleden sonra 2'den itibaren Vata döngüsü ile zihinsel faaliyet başlar. Saat 14-18 arası öğrenme ve hesaplama kapasitesi yüksek olur.

Aynı döngü biraz farklı bir şekilde akşam tekrarlanır. Günbatımında yine Kapha döngüsü ile, gün boyunca aktif olan beden-zihin  ağırlaşarak dinlenmeye geçerek sükûn bulur. Pitta ise gündüz ki kadar iştah açıcı olmak yerine bedeni ısıtarak hücre ve dokuların onarımını ve gün boyunca alınmış fiziiksel-zihinsel ve duygusal tüm gıdaların, deneyimlerin hazmını sağlar. Vata ise hızlı düşünme yerine REM uykusu denilen,  rüya hali oluşturur. Güün bu saatinde, zihin en canlı durumundadır.

Doshalar sadece gün değil mevsimlerin de döngüsünde mevcuttur. Aynı zamanda fizyolojimizde de mevsimler vardır. Nemli, sıcak, soğuk, rüzgarlı durumları vardır.Fizyoloji'de soğuk ve rüzgarlı bir iklim oluştuğunda Vata hakim oluyor demektir, sıcak ve nemli bir iklim oluştuğunda Pitta ve soğuk ve nemli iklim ise Kapha'nın oluşumuna işarettir. Mikro ve Makrokozmos bağlamında düşünürsek de, rüzgarlı havalar Vata'yı, sıcak havalar Pitta'yı, karlı ve soğuk yağışlı havalr Kapha'yı arttırır. Buna göre de önlemler almak gerekir yoksa uyarılan dosha'da aşırı birikme oluşarak dengeden çıkar ve bu duruma mütekabil olan hastalıklar oluşmaya başlar.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye