Ayurvedanın çözüm olarak çeşitli terapileri
- sadhana (meditasyon),
- kokular,
- müzik,
- masaj,
- bitkiler tedavi,
- uygun beslenme,
- egzersiz ve
- detoksifikasyon- birleştirmesinin nedeni budur.
Bununla birlikte, bu şifa terapileri bilinci iyileştiren bir rayiha sağlar ve kişinin kendisini tekrar tamamlanmış hissetmesini sağlar.
Maharishi Ayurveda Hekimleri Konseyi ayurvedanın her zaman problemin kökenine indiğini söyler. "Ve tüm ilişkilerin kökeninde insan kalbi vardır” der."Ayurveda hekimi için kalp sadece bir pompa değildir. Ayrıca duyguların merkezidir. Sevmek, hissetmek ve verici olmak açısından büyük bir potansiyel ile donatılmıştır.
Tek bir tohumun tüm ağacı barındırması gibi kendi içinde evrenin özünü içerir. Tabii ki bu nedenle eğer günlük yaşamın stres yüklü sancılarından bu hassas, duygusal kalbe sığınırsanız; bazen siner ve cesareti kırılır.
Bu pragya aparadh ya da "akıl hatası” nın bir etkisidir; madde bilincinden etkilenmiş yorgun bir idrak bilincin bütünlüğü ile olan bağlantısını kaybeder. Bu içimizdeki özgüveni bıraktığımızda başlar.”
Konseyin söylediğine göre bu hatayı doğruya çevirmenin yolu kalbin genişlemesine izin vermektir. Onun sessiz sesini dinlemek ve bize söylediklerini takip etmektir. Bunu yapmaya başladığımızda pragya aparadh yavaş yavaş düzeltilir. Şüphe, umutsuzluk ve hayal kırıklığının tohumları büzüşür ve yok olur. İçimizde ve diğer kişilerle olan ilişkilerimizde tekrar bir bütün oluruz.
Benliğin diğer ana oyuncu ve onun diğer kişilerle olan ilişkisi zihindir. Ayurveda, Benlik ve duyular arasındaki haberci olarak zihni görmektedir. Bu nedenle zirvede çalışan bir zihin için tabiri caizse menteşeler iyi yağlanmış olmalıdır.
Ayurveda zihnin üç adet "menteşe”sinin oluduğuna inanır:
- Dhi: Öğrenmenin gücü -- bilgi edinme
- Dhriti: öğrendiklerini aklında tutma gücü
- Smriti: öğrenilen ve akılda tutulanların hatırlanma gücü
Bu üç unsurun mükemmel koordinasyonunda zihin dengededir. Ve dengeli bir zihin Benliğin hem içi hem de dışındaki uyumun anahtarıdır.
Hekimler, günlük yemek pişirme sırasında baharatlar ve akıl-dostu otlar kullanılmasını ayrıca tavsiye etmektedir. Örneğin taze öğütülmüş karabiber, zihin gücüne hemen destek vererek besin öğelerinin vücudun kılcal damar kanallarında kolaylıkla dolaşımını sağlar.
Ayrıca Ayurveda ilişki kurtarıcı bir araç olarak içe bakışı önermektedir. Sonuç olarak, beslenme programı ve yaşam tarzınız, düşünme - hissetme ve davranma tarzınızı doğrudan etkiler. Kahvaltıyı kaçırdığımızda ya da iyi uyuyamadığımız da ne olacağını çok iyi biliyoruz.