Florüre Maruz Kalmanın 9 Tehlikesi

Uzun süre boyunca florür almak beyne, sindirim sistemine, kalbe, kemiklere ve hatta diş minesine zararlıdır.

Florüre Maruz Kalmanın 9 Tehlikesi

Florürün tehlikeleri önemli bir konudur çünkü bu madde birçok yerde karşımıza çıkar. Hemen her diş macununda olmasının yanında birçok belediye sulara florür katar. Sebebi ağız sağlığını desteklemesi olarak verilir ancak zararlı oral bakterileri önlediği kesin değildir. Kesin olan florürün toksik bir madde olduğudur. Uzun süre boyunca florür almak beyne, sindirim sistemine, kalbe, kemiklere ve hatta diş minesine zararlıdır. İşte florürün yaratabileceği potansiyel tehlikeler:

1- İskelet Sistemini Zayıflatır
İskelet florsizi florür tüketiminden kaynaklanır. Karaciğer florürü işleyemez dolayısıyla florür kana karışır ve iskelet sisteminden dışarı emilen kalsiyumla birleşir. Sonucunda kemikler zayıflar. Hayat kalitesini çok düşüren bir hastalıktır.

2- Artrite Neden Olur
Florürün kıkırdak kireçlenmesine sebep olduğu görülmüştür. Kıkırdak eklem sağlığı için hayati önem taşıyan bir dokudur. Dejeneratif osteoartrit hastalığı iskelet florzisi ile ilişkilidir ve florzis hastalarında daha çok görülür.

3- Tiroit Bezi İçin Toksiktir
İyot ve florür halojen ailesindendir. İyot tiroit bezi için faydalıyken florür değildir. Ancak benzerlikten dolayı tiroit bezi iyot yerine florürü emebilir. Florür zehirli bir madde olduğundan tiroit hücrelerinin işlevini yitirmesine ve ölmesine yol açar. 

4- Beyin Epifizinin Kireçlenmesine Yol Açar
Beyin epifizinin tüm işlevi henüz anlaşılmış olmasa da vücut ritmini ve uyku döngüsünü düzenlediği bilinmektedir. Florür beyin epifizi için özellikle toksiktir, burada birikir ve kireçlenmesine sebep olur. Kişi yaşlandığında bu bezdeki kalsiyum yoğunluğu kemiklerden fazla olabilir.

5- Dişi Ergenliğini Hızlandırır
Beyin epifizi ergenliğin başlangıcında da rol oynar ve fazla florüre maruz kalan kızlarda ergenliğin daha erken başladığı görülmüştür.

6- Doğurganlığa Zararlıdır
Doğurganlık oranıyla florürlü içme suyu arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Florür oranı arttıkça doğurganlık oranı düşmektedir. Hayvanlarda yapılan çalışmada florür kadınlarda üremeyle ilgili hormonları azaltmıştır. Erkeklerde de testosteron seviyesi ve fertilite oranı düşmektedir.

7- Böbrek Sağlığı İçin Kötüdür
Florür böbrekler için zehirlidir ve kronik böbrek hastalığının görülme oranını artırır. 

8- Kalp Damar Sistemi İçin Zararlıdır
Florür kardiyovasküler sistemde enflamasyona ve aterosklerozise sebep olur. Tansiyon üzerindeki etkileri hakkındaki araştırmalar ise karışık sonuçlar vermiştir. Kalp damar hastalıklarının birçok sebebi olabilir ancak florür görülme riskini artırmaktadır.

9- Bilişsel Yeteneği Olumsuz Etkiler
43 çalışmanın toplam sonuçlarına bakıldığında florürün çocuklarda nöral gelişimi olumsuz etkilediği, florür oranı yüksek bölgelerde yaşayan çocukların diğerlerinden daha düşük IQ’ya sahip olma ihtimalinin 5 kat arttığı görülmüştür.

Ne Yapmak Gerekir
Florür içermeyen diş macunları florüre maruz kalma miktarını azaltır. Yeterli iyot almak tiroidin florür emmesini engelleyebilir. Florlu su en büyük endişe konuşudur ve ters osmoz yapan su arıtma sistemleri bu suları temizleyebilir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye