Kanser Sebebi Olarak Hasta Bina Sendromu ve İyonize Radyasyon

1980’lerin başında doktorlar ev veya iş yerlerindeki kötü ve toksik çevresel koşullardan kaynaklanan bazı belirtileri ifade etmek üzere Hasta Bina Sendromu (HBS) terimini kullanmaya başlamışlardır.

Hasta Bina Sendromu
1980’lerin başında doktorlar ev veya iş yerlerindeki kötü ve toksik çevresel koşullardan kaynaklanan bazı belirtileri ifade etmek üzere Hasta Bina Sendromu (HBS) terimini kullanmaya başlamışlardır. HBS belirtileri çok sayıdadır: gözlerdeki, burundaki ve boğazdaki mukoz zarın tahriş olması, göğsün sıkışması, cilt sorunları, baş ağrıları, yorgunluk, öksürük, astım, hırıltı, kronik burun tıkanıklığı, geçici kilo kaybı, enfeksiyon ve duygusal asabiyet gibi. Tüm bunlar bağışıklık sistemini stres altına sokar, kişiyi uzun dönemli kronik hastalıklara ve potansiyel olarak bir kanser gelişimi sürecine meyilli hale getirir.

Dr. Samuel Epstein, çevresel toksisitenin kanser sebepleri ve kanseri önleme alanında çok önemli bir yere sahip olduğunu ancak kanser araştırmaları kurumları tarafından henüz yeterince tanınmadığını bildiriyor. Epstein’e göre ne National Cancer Institue (Ulusal Kanser Enstitüsü) ne de American Cancer Society (Amerikan Kanser Topluluğu) hiçbir düzenleyici kuruma açıklama veya başvuru yaparken toksik kimysallara maruz kalmaktan kaçınmanın önemine yer vermemişlerdir. Üstelik de evde veya iş yerlerindeki çevresel kanserojenlerin kanserin birincil nedenlerinden olduğuyla ilgili önemli miktarda kanıta rağmen. Çoğu vakada binanın mühendisliği, inşası veya havalandırma sistemleri sorunun ana nedenleridir. İç mekan toksik kirliliğinin diğer kaynakları mobilyalardan, halılardan, yapıştırıcılardan, boyalardan, yazıcı tonerlerinden ve parfümlerden gelen uçucu organik bileşiklerdir. Ayrıca asbestos, tütün dumanı, radon ve formaldehit gibi iç mekan hava kirleticileri klinik literatürde artık iyice açıklanmaktadır ve kanser riski faktörleri olarak belirtilmektedirler. EPA iç mekan radon kirliliğinin A.B.D.’de her yıl 10,000’e kadar kanser vakasına neden oluyor olabileceğini belirtmiştir.

İyonize Radyasyon
İyonize radyasyon maddeden elektronları ayırma yeteneğine sahip yüksek enerjili ışınlardan oluşur. Bunlar da kansere yol açabilen genetik mutasyonlara yol açabilirler. X-ray (röntgen) görüntüleme teknolojisinde kullanılan ışın bu türdendir. Bu gerçek neden radyolojistlerin, her gün çok miktarda X-ışını aldıktan sonra daha yüksek kanser riskine sahip olduklarını açıklamaktadır. Düşük dozda radyasyona maruz kalan diğer çalışanlarda da durum aynıdır. Hatta tıbbi X-ışınları meme kanserlerinin %75’inin sebebi olabilir. Tıbbi röntgen ışınlarının yanında iyonize radyasyon aynı zamnda fluoresan ışık, bilgisayar ekranı ve televizyon ekranı gibi her evde bulunan başka kaynaklardan da yayılır. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye