Gebelik Masajı - Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelik masajı, anne ve fetusun fizyolojik, yapısal ve duygusal sağlığını desteklemek için doğum öncesinde masaj terapisinin kullanılmasıdır.

Gebelik Masajı

Gebelik masajı, anne ve fetusun fizyolojik, yapısal ve duygusal sağlığını desteklemek için doğum öncesinde masaj terapisinin kullanılmasıdır. Gebelik boyunca, doğum esnasında ve doğum sonrası dönemde, İsveç masajı da dahil derin doku, nöromüsküler, hareket ve Doğu temelli tedaviler de dahil olmak üzere çeşitli masaj terapisi türleri uygulanabilir. 30-60 dakikalık tipik bir masaj seansı esnasında çoğu kadın yan veya yarı-yatar pozisyonda bir minder ya da diğer özel yastıklarla desteklendiğinde daha rahat hisseder. Hamile bir kadın da bütün masaj müşterilerine sunulan tekniklerin ve profesyonel tutumların birçoğunu bekleyecektir. Hassas biçimde uygulanan derin doku, nöromüsküler ve hareket terapisi bel, kalça ve boyun bölgesine iyi gelebilir. Bacaklarda ve kollardaki ödem, İsveç masajı veya lenf boşaltımındaki ovma ve sıvazlama hareketleri ile giderilebilir. Hamile kadınlar terapistleriyle birlikte tam bir sağlık değerlendirmesi yapmalı ve gebelik masajı üzerine bir görüşme gerçekleştirmelidir. Maliyet, prosedürler ve sigorta kapsamı bakımından gebelik masajı diğer masajlarla hemen hemen aynıdır.

Kültürel ve antropolojik çalışmalar, doğum sırasında masaj ve hareketin pek çok kültürde sağlık açısından önemli bir unsur olduğunu ve olmaya devam ettiğini göstermektedir. Hint Ayurvedik tıbbı kılavuzlarında, terapistlerin hamile hastaların gerilmiş karın derisine sürdükleri, özel olarak hazırlanmış yağlar konusunda ayrıntılı talimatlar bulunur. Eskimo babaların doğum yapmakta olan eşlerine destek olmak için, şefkatle onların sırtını okşadıklarını tasvir eden geleneksel heykeller vardır. Bazı İrlanda hastanelerinde doğumların çoğunda kadınlara dokunarak destek olan bir doula (doğum asistanı) veya ebe bulunur ve bu yardımcıların katıldığı doğumların çoğu daha kolay ve kısa geçer. Ebelerin gelişmiş el becerileri binlerce yıldır milyarlarca kadınlara şefkatle destek olmuş ve doğum esnasında ortaya çıkan sıkıntı ve rahatsızlıkları önemli ölçüde gidermiştir. Batı sağlık yöntemleri içinde masaj terapisi olarak kullanılmaya başlanan gebelik masajı, en hızlı yayılan özel uygulamalardan biridir.
Gebelik ve doğum sırasında genellikle yüksek strese neden olan fizyolojik, fonksiyonel, duygusal değişimlerin yanı sıra ilişkilerde ve yaşam tarzında da değişiklikler meydana gelir. Stres düzeylerinin çok yüksek olması rahme kan akışının azalmasına neden olarak düşük yapma, erken doğum ve diğer komplikasyonların daha sık görülmesine sebep olur ve anne-bebek sağlığını olumsuz biçimde etkileyebilir.

Masaj tedavisi, bir kadının doğum zamanını, daha az kaygı ve daha az fiziksel rahatsızlık yaşayarak beklemesine yardımcı olabilir. Belirli ağrıların hafifletilmesinden farklı olarak, doğum öncesi masaj genel bir rahatlatıcı görevi görebilir ve hamile annenin vücut farkındalığını artırabilir.

Masaj tedavisi ayak, bacak ya da ellerde rahatsızlık, ödem ve bel, pelvis veya kalçada ağrı gibi gebelikte görülen çeşitli fiziksel rahatsızlıkları giderebilir. İsveç masajı kalp fonksiyonunu ve plasenta ile meme bezi gelişimini destekleyip hücresel solunumu artırarak gebelik dönemini kolaylaştırabilir. Ayrıca ödemi azaltabilir, yüksek tansiyonu düşürebilir ve sinir sisteminin yatışmasına katkıda bulunabilir. Derin doku, tetik noktası ve hem aktif hem de pasif hareketler; rahim bağlarındaki gerginlik ile kötü duruştan kaynaklanan bel ve boyun ağrılarını azaltmak için, ağırlık taşıyan eklemler, kaslar ve fasyal dokular üzerindeki stresi hafifletir.

Doğum sırasında eşleri tarafından sırtına ve bacaklarına basit masaj hareketleri uygulanan kadınların doğumu daha kısa ve daha kolay geçer. Bebeğin doğumundan sonra, masaj terapisi vücudun gebelik öncesi durumuna yavaşça dönebilmesini kolaylaştırabilir, ağrıyı hafifletebilir, yenilenmiş bir vücut ve benlik algısını teşvik edebilir ve bebek bakımının getirdiği fiziksel strese rağmen esnekliği korumaya yardımcı olabilir. Sezaryen geçiren annelerde kullanılan spesifik masaj terapisi yöntemleri de skar doku oluşumunu azaltabilir, ayrıca kesi yerinin ve yakındaki yumuşak doku alanlarının iyileşmesini kolaylaştırabilir.
Masaj terapisi başlığı altında listelenen hazırlıkların yanı sıra bazı hamile kadınların, özellikle de komplikasyon veya yüksek risk faktörleri taşıyanların, doğum uzmanlarından masaj için onay alması istenecektir.
Masaj tedavisi başlığı altında listelenen önlemlere ilave olarak, aşağıdaki hususlar konusunda da temkinli olunmalıdır:
  • Karın bölgesine yalnızca nazik ve düz hareketlerle temas edilmelidir.
  • Bacağın iç kısımlarına uygulanacak basınç da yüzeysel olmalıdır.
  • Herhangi bir komplikasyon nedeniyle yatak istirahatı yapmaları gereken kadınların bacaklarında kan pıhtısı oluşma riski de yüksek olacağından, bu kişilerin bacaklarına fazla masaj yapılmamalıdır.
  • Masajın, gebe kadın yan yatarken ya da 45-70 derecelik bir açıyla yarı oturur pozisyonda arkasına yaslandığında uygulanması en güvenilir yöntemdir.
  • Bir kadının sağlık durumuna göre kaçınılması veya değiştirilmesi gereken birçok özel vücut bölgesi ve teknik olduğundan, gebe kadının terapiden önce ebe veya doktoruna danışması ve terapistin ileri uzmanlık eğitimi almış olduğundan emin olması şiddetle tavsiye edilir. Gebe kadının vajinal kanaması, karın ağrısı veya ishal rahatsızlığı varsa masajdan kaçınmak en doğrusudur.

Doğum öncesinde, uygun bir masaj tedavisi almanın bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.
Dokunmanın faydaları üzerine yapılan araştırmalar, gebelikte masaj ve dokunmanın yeniden uygulanmasına da çağdaş bir temel oluşturur. Günde birkaç kez ön koldaki spesifik akupunktur noktasına (aküpresür noktası) parmak basıncı uygulandığında, bulantısı ve kusması olan gebe kadınların duydukları bu rahatsızlıklarda azalma olduğu görülmüştür. 5 hafta boyunca haftada 2 kez masaj yapılan gebe kadınlarda anksiyete düzeyinin yanı sıra bacak ve sırt ağrılarında da azalma görülmüştür.

Yalnızca gevşeme egzersizleri yapmış olan kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, masaj terapisi alan kadınların daha iyi uyuduğu, ruh hallerinde iyileşme olduğu, doğumlarında erken doğum da dahil olmak üzere daha az komplikasyon görüldüğü bildirilmiştir. Araştırmalar ayrıca gebeliğin ilerleyen dönemlerinde masaj uygulanan kadınların, bebeklerine de daha sık ve daha sevgiyle dokunduklarını göstermiştir.

Doğum yapmakta olan anneye fiziksel ve duygusal anlamda destek sağlayan bir doulanın (doğum asistanı) varlığı doğum süresini kısaltmanın yanı sıra komplikasyonların, müdahalelerin, ilaçların ve sezaryenlerin sayısını azaltır.

Eğitim ve Sertifikasyon
Bazı masaj terapisi okulları kapsamlı gebelik masaj terapisi dersleri de vermektedir. Bununla birlikte, terapistler genellikle 500 ila 1000 saatlik temel eğitimlerinde, sadece gebelik masajına giriş niteliğindeki dersleri ve temel eğitimlerini tamamladıktan sonra perinatal masaj tedavisi uzmanlık sertifikasyonunu almayı tercih eder. Birçok ülkede, 24 ila 34 saatlik atölye çalışmalarında gebelik masajı eğitimi veren programlar mevcuttur.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye