İsveç Masajı - Faydaları

Zihinsel ve fiziksel sağlığı düzenlemek üzere kasların yüzeydeki katlarına etki eden popüler bir masaj türüdür.

İsveç Masajı

İsveç masajı, ABD’deki en popüler masaj türüdür. Zihinsel ve fiziksel sağlığı düzenlemek üzere kasların yüzeydeki katlarına etki eder; elleri, ön kolu ve dirsekleri kullanmayı içerir. Eklemlerin aktif ve pasif hareketleri ise masajın başka bir kısmıdır. İsveç masajının yararları arasında kan dolaşımını artırmak, zihinsel ve fiziksel rahatlama, stres ve kas gerilimini azaltmak ve eklem hareket açıklığını geliştirmek yer alır. İsveç masajında, masaj yapılacak kişi masaj masasına yatar ve üzeri havlu ya da çarşaf ile örtülür. Ters etki yaratabileceği ya da müşterinin dokunulmasını istemediği alanlar dışındaki yerlere bütünsel bir vücut masajı uygulanır. Masajın yapılışını kolaylaştırmak için aromalı ya da kokusuz yağ veya losyonlar kullanılır. Her seans genellikle 30–60 dakika kadardır. Müşterinin tercihlerine göre bir masaj seansında aşağıdaki temel tekniklerin hepsi ya da birçoğu kullanılır.

Öflöraj 
Öflöraj İsveç masajında en çok kullanılan sıvazlama tekniğidir. Tek ya da iki elin avuç içini kullanıp vücudun konturlarını izleyerek kalbe doğru özgürce akan ya da kayan harekettir. Bu harekette, masajın ilk aşamasına başlamak için yağ tatbik edilir. Terapist hafif ya da orta süreli basınç uygular. Bu teknik kasları ısıtmak, vücudu rahatlatmak, sinirleri sakinleştirmek, kan dolaşımını ve kalp fonksiyonlarını geliştirmek ve lenfatik drenajı geliştirmek için kullanılır.
 
Petrisaj 
Bu teknik hamur yoğurmaya benzer. Kaldırmak, yuvarlamak ve bedeni tek ya da iki elle sıkıştırmaktan oluşur. Petrisaj kas gerilimini serbest bırakmak, kan akışını iyileştirmek ve lenfatik drenajı artırmak için tasarlanmıştır.  
 
Friksiyon
Friksiyon vuruşlar önceden tanımlanan tekniklerden daha derin kaslar üzerinde çalışır. Friksiyon tekniği basınçlı bir vuruştur ve İsveç masajında kullanılan en derin tekniktir. Masaj terapisti vücudunun ağırlığını elin yassı kısmına ve başparmak, eklem, parmakların yumuşak kısmına ya da ön kolun arka kısmına vererek basınç uygular ve sonra basıncı yavaş yavaş kaldırır.  Bu hareket, sürekli bir kayma devinimi ya da değişken bir grup dairesel devinimlerden oluşmalıdır.
 
Vibrasyon (Titreşim)
Masaj terapisti, titreşimi gerçekleştirmek için bedeni elleriyle ya da parmak uçlarıyla nazikçe sallar ve titretir sonra bir başka noktada bu hareketi tekrarlar. Vibrasyon yüz ya da omurgadakiler gibi küçük kas alanlarında bulunan kas gerilimini gevşetmek için tasarlanmıştır.
  
Tapotement
Tapotement ya da tıklatma ve perküsyon, uyarıcı ya da esnetici bir etkisi olan atik, değişken, ritmik bir harekettir. Tapotementin çeşitleri şunlardır:
  • Kupalama: Terapist ellerini parmakları düz ama yalnızca alt boğumlar kıvrılacak şekilde kupa biçimine sokar. Başparmaklar avuç içine yakın tutulur. Terapist, elin yassı kısmıyla vücuda birbirinin peşi sıra hızlı hızlı vurur.
  • Doğrama: Bu teknik kupalamaya benzer. Terapist, doğramaya benzer bir hareket yapmak için avuç içleri birbirine bakan ellerini yan kısımlarını kullanır.
  • Yumruklama: Bu vuruş tekniği için terapist iki elini de gevşek bir yumruk şekline getirir ve bunları hızlıca, birbiri ardına but ve kalçalara uygular.
Tapotement teknikleri pek çok insan için canlandırıcı hareketlerdir, bazılarına ise çok şiddetli gelebilir. Uzun süre devam ettiğinde, aşırı uyarılmaya ve hatta sinirlerin ve kasların yorulmasına yol açar. Buna ek olarak varisli damarlar ya da direk olarak kemikli yapıların üzerinde kullanılmamalıdır.
İsveç masajı, İsviçreli bir eskrim hocası olan Per Henrik Ling tarafından 1830’larda icat edilmiştir. Dirseklerini incittiği bir zaman, söylenenlere göre etkilenmiş bölge civarına yaptığı vuruşlarla kendi kendini iyileştirmiştir. Daha sonra ise, şimdilerde İsveç masajı olarak bilinen tekniği geliştirmiştir. Bu teknik, 1850’li yıllarda Dr. Charles ve Dr. George Taylor isimli iki kardeş tarafından ABD’ye getirilmiştir. İsveç masajında kullanılan özel teknikler, vücudun yumuşak dokuları üzerine uzun kaygan vuruşlar, friksiyon, yoğurma ve hafifçe vurma hareketlerini içerir. Bazen pasif ve aktif eklem hareketleri de kullanılır. 
Pek çok sistematik ve uzun süreli yan etkileri olan ilaç tedavisinin aksine, masaj tedavisi nispeten güvenlidir ve az sayıda yan etkisi vardır. Aynı zamanda pek çok yarar sağlar. Fiziksel faydalarından bazıları şunlardır:
  • Sıkı kasları gevşetmek ve bağ dokuları germek
  • Krampları ve kas spazmlarını hafifletmek, kas yorgunluğunu azaltmak
  • Eklemleri gevşetmek ve eklem hareket açıklığını geliştirmek
  • Kas gücünü arttırmak
  • Sinir sistemini sakinleştirmek
  • Kan dolaşımını uyarmak
  • Kasları ve cildi sıkılaştırmak
  • Astım, romatizma, karpal tünel semdromu, kronik ve akut ağrı sendromları, myofasiyal ağrı, baş ağrısı, temporomandibular eklem (TMJ) bozukluğu ve atletik yaralanmalar gibi hastalıkların belirtilerini hafifletmek
  • Yaralanma ve hastalıklardan iyileşmeyi hızlandırmak
  • Metabolik atıkların lenfatik boşaltımını iyileştirmek
Masaj terapisiyle ilişkili zihinsel yararlar aşağıdakilerden oluşur:
  • Zihinsel rahatlama
  • Uykunun uzunluğu ve kalitesinde gelişme
  • Stres, depresyon, anksiyete ve sinirlilikte azalma
  • Konsantrasyonda artış
  • Sıhhatli olma hissinde gelişme
İsveç masajı için aşağıdakilere ihtiyaç vardır:
  1. Masaj yüzeyi olarak profesyonel bir masaj masası ya da yumuşak bir yüzey.
  2. Masaj yapılmayan kısmı örtmek için temiz bir çarşaf.
  3. Sırt ağrısını önlemek için müşterinin isteğine göre, yastıklara ihtiyaç duyulabilir. Baş ve dizlere konulabilir.
  4. Yağlar. Saf yağın, soğuk pres, rafine edilmemiş, katkı maddesi içermeyen bir bitki yağı olması gerekir. Bu yağlar, yağ asitlerine ek olarak vitamin ve mineraller gibi besin maddeleri içerir. Mineral yağların çoğunlukla yaptıkları gibi gözenekleri tıkamazlar. Fazladan bir rahatlama ya da diğer terapötik etkileri sağlamak için esansiyel (aromatik) yağlar da eklenebilir. Masaj yağının, müşterinin cildine tatbik edilmeden önce terapistin ellerinde ısıtılması gerekir. 
İsveç masajı, şu fiziksel bozukluk ya da durumları bulunan kişilere uygulanmaz: mide bulantısı, kusma ya da ishal, ateş, kemik kırıkları, çatlaklar, çıkık ya da burkulmalar, bulaşıcı hastalıklar, açık ya da iyileşmemiş yaralar, iltihaplı, şişmiş ya da bereli vücut bölgeleri, varisli damarlar, yakın geçmişte ameliyat, şiddetli ağrı, sarılık, donma, böbrek hastalığı, fıtık, kanama, bağ doku, tendon ya da kas yırtılması, yüksek tansiyon ya da kalp sorunları, bazı kanser türleri, flebit ya da tromboz öyküsü (bu hastalarda, yerinden hareket ederek, potansiyel olarak hayati sonuçlara neden olacak şekilde akciğerlere doğru gidebilen kan pıhtıları olabilir), kan incelticilerle ilaç tedavisi görenler (bu ilaçlar deri altı kanama riskini artırır). 

Fiziksel şiddet ya da istismar öyküsü olan bazı müşteriler giysilerini çıkarmaktan ya da masajın diğer yönlerinden rahatsız olabilir. Bir masajda nelerin olduğuna ve bundan nasıl faydalanabileceklerine dair kısa bir açıklama yardımcı olacaktır.

Düşük ya da orta yoğunluktaki masajlarla ilgili çok az yan etki rapor edilmiştir. Yoğun masaj ise vücutta yaralanma riskini artırır. Enerjik masaj, kas ağrısı ve karaciğer ya da diğer hayati organlarda kanama ve kan pıhtılarının hareket etmesi gibi yaralanmalarla ilişkilendirilmektedir.
İsveç masajı günümüzde tıp camiası tarafından tamamlayıcı bir tedavi olarak kabul görmektedir. Çalışmalar, masajın vücudu rahatlattığını, tansiyonu ve kalp atış hızını azalttığını, stres ve depresyonu düşürdüğünü göstermektedir. Aynı zamanda, pek çok kronik hastalık için semptomatik rahatlama sağlar. Pek çok doktor, baş ağrısı, yüz ağrısı, karpal tünel sendromu, arterit, diğer kronik ve akut durumlar, stres ve atletik yaralanmaların semptomatik tedavisinde masaj terapisini önermektedir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye