Kabızlığa Karşı Karın Masajı

Bu ucuz ve yan etkisiz yöntem kabızlık tedavisinde etkilidir

Kabızlığa Karşı Karın Masajı

Kabızlık tam bir baş belasıdır. Verdiği fiziksel acının yanında psikolojiyi ve yaşam enerjisini de etkiler. Eczanelerden reçetesiz alınabilecek laksatif (bağırsak çalıştırıcı) ilaçlar genellikle hızlı bir çözüm olarak sunulur fakat yan etkileri yok değildir. Bitkisel laksatifler istenmeyen kramplara sebep olabilir. Uyarıcı laksatiflerin etkisi serttir ve şiddetli etkilerini idare edebilmek için bütün günü ona ayırmanız gerekir. Fakat kabızlığı rahatlatmak için çok ucuz, ilaç alımını gerektirmeyen, yan etkisi olmayan ve kendi kendinize uygulayabileceğiniz bir yöntem mevcuttur: karın masajı.

Karın Masajı Nedir?
Karın masajı veya abdominal masaj, karın ve bağırsak bölgelerine farklı hareketler ve farklı basınçlarla, her zaman rahat olacak hiçbir zaman acı vermeyecek şekilde yapılan masajdır. Peristaltizmi (kasılma ve gevşeme dalgalarıyla içindekilerin ilerlemesini sağlayan sindirim sistemi kaslarının hareketi) canlandırır, bağırsak geçiş süresini (yiyeceklerin sindirim kanalına giriş ve çıkışı arasındaki süre) kısaltır ve bağırsak hareketlerini sıklaştırır. Ayrıca tipik olarak kabızlıkla ilişkilendirilen huzursuzluğu da azaltır. Abdominal masajın hiçbir yan etkisi yoktur ve kendiniz uygulayabilirsiniz.

Karın Masajı Ne Kadar Etkilidir?
Karın masajı kabızlık belirtilerini iyileştirmek için 19. yüzyıldan beri kullanılmıştır ve popülerliği yıllar içinde değişmiştir. Bilimsel olarak çığır açan bir gelişme şeklinde görülmese de tüm dünyadaki araştırmalar abdominal masajın kabızlık sıkıntısı çeken insanları rahatlattığı konusunda hemfikridir. Kore’de yapılan bir çalışma karın masajının kabızlığı yönetmede etkili olduğunu göstermiştir. Brezilya’da ise araştırmacılar karın kaslarının çalıştırılması, nefes egzersizlerinin yapılması ve karın masajının uygulanmasının tuvalete çıkma sıklığını artıracağını görmüşlerdir. Masajın biberiye, limon veya nane gibi esansiyel yağlarla yapılması aromaterapiyle alakalı faydalar sağladığı gibi ayrıca sadece masajdan daha etkili bir şekilde kabızlık belirtilerini iyileştirmiştir. 

Kronik ve şiddetli kabızlığı olan yaşlı bireyler bile bu nazik ve doğal yöntemden fayda görebilirler. Washington’daki Walter Reed Askeri Hastanesi 85 yaşındaki bir kadının kabızlık vakasını rapor etmiştir. Hasta dışkıyı yumuşatan ilaçlar kullansa da fayda görmemiştir. Doktorlar evde günde 10 dakika süren karın masajı uygulamasını tavsiye etmiştir. Tekrar muayene edildiğinde bağırsak hareketi frekansının normale döndüğü, tuvalete çıkarken zorlanması gerekmediği ve başka yöntemlere ihtiyacı kalmadığı görülmüştür. Karın masajı bu hastada çok işe yaramıştır.

Karın masajının kabızlığın şiddetini azaltmada ve bağırsak hareketlerini artırmada yardımcı olduğu konusunda neredeyse hiç şüphe yoktur. Fakat laksatiflerin aksine hiç yan etkiye sebep olmaz. Hatta oldukça memnun edici bir his yaratabilir. İsveç’teki Umea Üniversitesi kabızlık sebebiyle karın masajı yaptıran 9 kişiye tecrübelerini sormuştur. Her ne kadar katılımcılar başta alışmayla ilgili endişelerden bahsetse de (genel olarak bir başkasının karınlarına dokunmasından dolayı), tecrübeyi genel olarak hem kabızlığı rahatlatmakta etkili bulmuşlardır hem de keyif verici ve sağlığı artırıcı olarak değerlendirmişlerdir. 

Nasıl Yapılır?
Sağ tarafta apandist bölgesinden başlayarak dairesel hareketlerle karnınıza masaj yapın. Masajın yönü saat yönünde olmalıdır. Yani apandist bölgesinden yukarı doğru kaburgalarınıza gelin. Kaburgaların alt sınırından sola doğra devam edin. En sola geldiğinizde kasıklarınıza doğru aşağı inin. En azından günde 3 dakika, ideal olarak günde 10 dakika veya üçer dakikadan 3 kere uygulayın.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye