Kalp Hastalığında Stresi Azaltmak

Stresi azaltma teknikleri ve egzersiz kalp hastalığını iyileştirmede çok etkili görülmüştür.

Kalp Hastalığında Stresi Azaltmak

Stresi azaltma teknikleri ve egzersiz kalp hastalığını iyileştirmede çok etkili görülmüştür. Dr. Ornish tarafından yürütülen bir araştırmada düşük yağlı vejetaryen beslenme, stres yönetimi, sigaradan uzak durma ve orta düzeyde egzersiz sürdüren deney grubunda anjina görülme oranı %91 düşmüştür. Kontrol grubunda ise anjina riski %165 yükselmiştir. 

Kanada’da yapılan uluslar arası bir araştırmada düşmanlık hislerini azaltmaya yönelik bir müdahalenin koroner damar hastalığına sahip kişilerde yaptığı etki incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre düşmanlık hissini biraz bile olsa azaltan kişilerde tansiyonun da düştüğü görülmüştür. Katılımcılar dinleme yeteneklerini geliştirerek düşmanlıklarını azaltmış, şüphecilik ve asabiyetlerini önlemek için teknikler öğrenmiştir. 8 seanslık kursun tümüne katılan katılımcılarda daha az düşmalık görülmüş ve bunlar diğer katılımcılardan daha sağlıklı olmuştur. Kalp krizi atlatan hastalar stres yönetimi tekniklerini vücut/zihin tıbbıyla ve duygusal destekle birleştiren 6 saatlik bir programa katılmıştır ve daha sonra kardiyak ölüm oranları %50 oranında azalmıştır.

Stresi azaltmak kalp hastalığını önlemekte de çok etkili olabilir. Güncel araştırmalar göstermektedir ki sinir, depresyon, umutsuzluk kalp hastalığı görülme ihtimalini yükseltmektedir. Asabi kişiler, en ufak bir durumda kendini kaybedenler, haksızlık veya eleştiri gibi sadece geçerli sebebi olduğunda sinirlenenlere göre iki kat daha fazla kalp hastalığı geliştirme riskine sahiptir. Bu normal tansiyon seviyeleri olan asabi kişiler için bile geçerlidir.

Kızgın ve düşmanca davranan kişilerde kalp hastalığı riskini artıran homosistein seviyesi de yükselmektedir. Bunun yanında homosistein seviyeleri sinir veya düşmanlık hislerini içine atan erkeklerde, dışa vuran erkeklere oranla daha yüksektir. Kötü yönetilen duyguların kalbe olan etkisi 8 yaşından itibaren görülmeye başlayabilir. Bu sonuç 8-10 yaşları arasında 123 sağlıklı çocuğu ve 15-17 yaşları arasında 78 genci inceleyen 1999 tarihli çalışmada görülmüştür. Çalışmada her iki grupta da iki veya daha fazla risk faktörüne sahip katılımcıların düşmanca davranışlara da, kardiyak riski daha düşük olan yaşıtlarından daha yatkın oldukları görülmüştür. Depresyon ve umutsuzluk hissi de erkekler ve yaşlılar başta olmak üzere kalp hastalığı riskini artırabilir.

Dr. Cowden tedavisine stres azaltma yöntemlerini ekliyor. Stresi azaltmak için derin nefes alma ve görselleştirme tekniklerinin stres hormonlarını azalttığını ve bu sayede platelet hücumunu düşürdüğünü belirtiyor. Hastaların bu egzersizleri yemekten önce ve yatmadan önce yapmasını tavsiye ediyor çünkü stresi azalttıkları gibi sindirimi de iyileştirebiliyorlar. Sindirim sistemi stresli bir halde olduğunda yediklerimizi iyi sindiremiyor ve emilim kötüleşiyor. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye