Yaz mevsiminde en sık duyulan şikayetlerden biri sivrisineklerdir. Dişi sivrisinekler yumurtalarına protein elde etmek için kan emmeye ihtiyaç duyarlar. Yaşadığınız yere bağlı olarak sivrisinek ısırıkları sıtma, Dang humması, sarı humma, ensefalit (beyin iltihabı) gibi hastalıklara sebep olabilir. Neyse ki ülkemizde çoğu zaman en kötü sonuçları kırmızı, kaşıntılı şişkinlikler olur. Yine de sivrisinekler yaz aylarının rahatsız edici bir yan etkisidir. Sivrisineklerden korunmak ve ısırıkları iyileştirmek için şu öneriler denenebilir:
1- Ne Giyilmeli?
Sivrisinekler koyu renkli kıyafetleri açık renkli kıyafetlere tercih ederler. Sivrisineklerin hortumu dar kıyafetlerden geçebileceği için üste bol gelen kıyafetler giyilebilir. Ayrıca yüksek vücut sıcaklığı ve ter sivrisinekleri çeker. Eğer dışarıda vakit geçirecekseniz, spor salonu, koşu veya bisiklet aktivitelerinden sonra duş alın. Güçlü kokuya sahip deodorantları ve parfümleri de kullanmayın çünkü bunlar da sivrisinekleri çeker.
2- Limon Kokulu Koruma
Bu yaz sivrisinekleri ve böcekleri uzakta tutmak için limon kokulu okaliptüs esansiyel yağını deneyin. Bu ağacın yaprakları sitronelal maddesini içerir, bu doğal madde de başarılı bir şekilde sinekleri uzakta tutar. Kendi sinek kovucunuzu yapmak için 10 damla limon kokulu okaliptüs esansiyel yağını jojoba, Hindistan cevizi veya badem yağı gibi, 50 mililitre taşıyıcı yağa ekleyin. Spreyle veya sürerek açıkta kalan bölgelere uygulayın ve iki saatte bir tekrarlayın. Bu doğal formülün aksine yakılınca sivrisinekleri kovan ürünler solunum sistemine, özellikle de astım hastalarında zarar verebilecek kimyasallar içerirler.
Limon kokulu okaliptüs gibi sivrisinekleri uzaklaştıran diğer yağlar tarçın yağı, Hint yağı, biberiye yağı, limon otu yağı, sedir yağı, nane yağı, karanfil yağı, ıtır yağıdır.
3- Uyanık Olun
Yeterince insan kanı emdikten sonra sivrisinekler yumurtalarını durgun suya bırakırlar. Sivrisinekler yumurtadan 48 saatte çıkarlar ve 5 günde insanları ısıracak büyüklüğe gelirler. Yaz ayları boyunca birkaç günde bir saksılarda, kovalarda ve oluklarda biriken suyu boşaltmayı alışkanlık haline getirin. Bu sayede sivrisinek yumurtalarına çatlayacak kadar zaman bırakmamış olursunuz.
4- Isırıktan Sonra
Eğer koruyucu önlemler işe yaramadıysa kaşıntıyı azaltacak yöntemler mevcuttur. Lavanta esansiyel yağı kaşıntıyı ve enflamasyonu azaltan doğal bir madde içerir. Mümkün olan ilk fırsatta ısırığın üstüne doğrudan bir veya iki damla uygulayın. Eğer ısırık çok kırmızı gözükmeye başlarsa bir damla çay ağacı yağı damlatarak olası bir enfeksiyonu engelleyebilirsiniz. Kaşıntıyı azaltmanın bir başka yöntemi Aloe vera jeli sürmektir. Bu soğutucu jel kaşıntıyı ve kızarmayı azaltır. Eğer sinekler tarafından çok sık ısırılıyorsanız 5 damla lavanta yağını, 100 gram Aloe vera jeline ekleyerek açıkta kalan cildinize bolca sürebilirsiniz.
5- İz Kalmasını Önleyin
Zor olsa da ısırığı kaşımamaya çalışın, çünkü kaşımak enfeksiyona sebep olabilir ve iz kalmasını sağlayabilir. Kaşıntı sonucunda kalan izlere günlük olarak E vitamini yağıyla masaj yapmak görünürlüklerini azaltacaktır. Emu yağı da izlerin geçirilmesi için işe yarar. Doğrudan cilde uygulayabilirsiniz; hem nemlendiricidir hem de doğal olarak eklem ağrılarını azaltır.