Kolesistit (Safra Kesesi Enfeksiyonu) - Nedir

Kolesistit, safra kesesi enflamasyonu (iltihap ve yangı) olarak bilinir.

Kolesistit (Safra Kesesi Enfeksiyonu)

Kolesistit, safra kesesi enflamasyonu (iltihap ve yangı) olarak bilinir. Safra kesesi, karnınızın sağ tarafında ve karaciğerin altında bulunan, armut şeklinde küçük bir organdır. Bu organ özellikle yağların sindirimine yardımcı olan "safra”yı depolar.  Safra salgısı, safra kanallarıyla ince bağırsağa taşınır ve buradaki yağların mekanik sindirimini gerçekleştirir.

Kolesistit genellikle safra kesesi kanallarındaki safra taşlarının bu kanalları tıkaması nedeniyle oluşur. Bu nedenle tıkanmış safra akışı enflamasyona neden olabilir. Kolesistitin diğer nedenleri ise safra kesesi problemleri ve tümörlerdir.

Kolesistit tedavi edilmediği durumlarda safra kesesinin aşırı genişlemesine hatta yırtılmasına neden olabileceğinden çok ciddi komplikasyonlar meydana gelebilri.  Kolesistit teşhis edildikten hemen sonra hastane yatışı gerçekleştirilir. Şiddetli kolesistit durumlarında uygulanan tedavi yöntemi genellikle safra kesesinin cerrahi operasyonla çıkarılmasıdır.

Kolesistit, safra kesesi enflamasyonudur ve nedenleri ise genellikle aşağıdaki açıklanmış durumlardır:

Safra Kesesi Taşları: Kolesistitin en yaygın nedeni genellikle safra kesesini tıkayan safra taşlarının oluşumudur.

Tümör: Safra kesesinde ya da kanalında meydana gelmiş olan bir tümör, safranın ince bağırsağa salınmasına engel olarak safra kesesinde aşırı miktarda birikimine ve bu sayede kolesistite neden olabilir.

Safra Kanalı Blokajları: Safra kanallarının dolanması ya da bu bölgede skar (yara dokusu) oluşumu, safra akışına mani olarak, kolesistit nedeni olabilir.

Kolesistitin en belirgin semptom ve belirtileri şunlardır:
  • Karın bölgesinin sağ üst kısmında şiddetli ve uzun süreli ağrı,
  • Karın bölgesindeki ağrının sağ omuz ve sırt bölgelerine vurması,
  • Karın bölgesine dokunulduğun da ya da hafif baskı uygulandığında meydan gelen hassasiyet,
  • Terleme,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Yüksek ateş,
  • Üşüme ve titreme,
  • Karın bölgesinde rahatsızlık, hassasiyet ve gaz birikimi vs…

Kolesistit teşhisi konulduktan hemen sonra hastanın hastaneye yatışı sağlanarak, enflamasyonun stabil hale gelmesi sağlanır. Enflamasyon kontrol altına alındıktan sonra genellikle hekim cerrahi operasyonla safra kesesinin alınmasını tavsiye edebilir. Bunun nedeni kolesistitin tekrarlayabilen bir rahatsızlık olmasıdır. Özellikle kolesistit nedeniyle safra kesesinin yırtılması gibi durumlarda cerrahi operasyonun acilen gerçekleştirilmesi gerekir.

Hastane Yatışı:
Kolesistit tedavisi için hastanın hastane yatışı sağlandıktan sornra, enflamasyonun kontrol altına alınması için genellikle şu prosedürler takip edilir:

Perhiz: Safra kesesi enflamasyonunu kontrol altına almak için bir süreliğine katı gıda alımı tamamen kesilir. Bu esnada vücuttaki su miktarının azalmaması için damar yolu açılarak vücudun sıvı ihtiyacı karşılanır.

Enfeksiyonun Önlenmesi İçin Antibiyotik Kullanımı: Eğer kolesistit enfeksiyon nedeniyle oluşmışsa ya da kolesistit sonucu bir enfeksiyon meydana gelmişse, bu durumun tedavisi için hekimin uygun gördüğü antibiyotikler kullanılır.

Ağrı Kesici İlaçlar: Kolesistit şiddetli ağrıya neden olabileceğinden uygun ağrı kesiciler kullanılarak ağrının kontrol altına alınması sağlanılır.
Hastane yatışı gerçekleştikten ve uygun tedavi uygulanmaya başlandıktan sonra 1-2 gün içerisinde genellikle ağrı ve hastalığın semptomları hafifler.

Safra Kesesinin Alınması İçin Cerrahi Yöntem: 
Kolesistit genellikle kendini tekrarladığı için, er ya da geç safra kesesinin cerrahi operasyonla çıkarılması gerekebilir (kolesistektomi). Bu nedenle enflamasyon kontrol altına alındıktan sonra hekiminiz kolesistektomi önerebilir. Ancak kolesistit sonucu safra kesesinde delinme ya da gangren oluşumu meydana gelmişse çok acil olarak kolesistektomi uygulanması gerekebilir.

Safra kesesi cerrahi operasyonla çıkarıldıktan sonra, safra karaciğerden direk olarak ince bağırsağa akar, safra kesesinde depolanmaz. Bu nedenle safranın ince bağırsağa ulaşımı engellenmediği için gıdaların sindirimi de olumsuz etkilenmez. Kısacası safra kesesinin alınması sindirimde herhangi bir probleme neden olmaz, ancak ara sıra diyare meydanda gelmesine neden olabilir.

Akut kolesistit vakaları için bitkisel tedavi bağışıklık sistemini uyaran bitkilerden ve sakinleştirici antibakteriyle bitkilerden oluşur. Kronik vakalar için safranın akışını nazikçe canlandıran ve safra taşlarının kırılmasına yardımcı olan fitosterol içeren bitkiler tercih edilir. 10 gün kitcharee diyeti sürdürdükten sonra az yağlı makrobiyotik diyeti ile bol bol beyaz pirinç tüketilmelidir. 

Ekinezya bağışıklık sistemini canlandırır. Tentür, tablet ve kapsül olarak alınabilir. Oregon üzümü antibakteriyeldir, tentür veya kapsül olarak alınabilir. Usnea bitkisi de antibakteriyeldir ve tentür olarak alınabilir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye