Bir çok durumda kolon kanserinin hangi sebeplerle meydana geldiği bilinmemektedir. Ancak bağırsaktaki sağlıklı hücrelerin değişim geçirmesi sonucu meydana geldiği bilinmektedir. Sağlıklı hücreler vücudun normal fonksiyonlarının devam ettirilebilmesi için normal şekilde bölünerek çoğalırlar ve zamanı gelince de ölürler. Ancak bazen bu bölünerek çoğalma kontrolden çıkar ve normalden çok daha hızlı bir döngüyle gerçekleşmeye başlar. Yeni hücrelere gereksinim duyulmadığında bile hüceler bölünerek çoğalmaya devam ederler. Kolonda ya da rektumdaki bu tarz hücreler de bağırsağın iç çeperini kaplayarak prekanseröz hücrelere dönüşebilirler. Yıllar sonrasında ise bu anormal hücrelerin bulunduğu alanlarda kanserleşme başlayabilir.
Kolonda Prekanseröz Büyüme:
Kolon kanseri genellikle prekanseröz hücre topluluğu olabilen poliplerden kaynaklanır. Polipler genellikle mantar şekline benzeyen küçük yapılardır. Ancak bağırsak kanserleri bazen de polipler gibi çıkıntı yapmayan, bağırsak çeperini düz olarak kaplayan ya da bağırsağın içerisine doğru girinti yapan prekanseröz yapılar nedeniyle de oluşabilir. Bu nedenle polipler ya da nonpolipoid lezyonların bağırsaktan çıkarılması, kolon kanserinin önüne geçilmesini sağlayabilir.
Kolon Kanseri Riskini Arttıran ve Kalıtımla Aktarılan Gen Mutasyonları:
Kalıtımla aktarılan gen mutasyonları, kolon kanseri riskini arttırabilir. Ancak bu tür genler, ortaya çıkan kanserlerin yalnızca küçük bir kısmıyla ilişkilidir. Bu genleri taşıyan bireylerde mutlaka kolon kanseri ortaya çıkacak diye bir durum söz konusu değildir, ancak bu genler bireyin kansere yakalanma riskini arttırabilir. Kalıtımla aktarılan kolon kanserlerinin ortaya çıkmasına neden olabilen sorunlar şunlardır:
Ailevi Adenomatöz Polipler (FAP): FAP, ender görülen bir rahatsızlık olmakla beraber kolon ve rektumun iç çeperinde yüzlerce polip oluşumuna neden olabilir. Bu rahatsızlığa sahip bireylerde 40 yaşından önce kolon kanseri meydana gelme riski çok yüksektir.
Genetik Nonpolipoid Kolorektal Kanser (HNPCC): HNPCC, aynı zamanda Lynch sendromu olarak da bilinir, kolon kanseri ve diğer kanser türlerinin görülme riskini arttırır. Bu rahatsızlığın ortaya çıktığı bireylerde 50 yaşından önce kolon kanseri gelişimi riski oldukça yüksektir.
Hem FAP, hem de HNPCC rahatsızlığının meydana çıkması için şüphelenilen genleri taşıyıp taşımadığınız genetik testlerle belirlenebilmektedir. Bu nedenle ailenizde kolon kanseri öyküsü varsa ve siz de bu durumdan şüpheleniyorsanız hekiminize danışarak böyle bir risk taşıyıp taşımadığınızla ilgili genetik bir test yaptırabilirsiniz.