Omurga Kırığı - Nedir

Birbirine eklenmiş omurlardan oluşan kemik dokunun herhangi bir nedenle hasar görmesi sonucu meydana gelir.

Omurga Kırığı

Omurga kırıkları, adından da anlaşılacağı üzere birbirine eklenmiş omurlardan oluşan kemik dokunun herhangi bir nedenle hasar görmesi sonucu meydana gelir. Ancak omurga kırıklarını kol ya da bacak kırıkları gibi kırık çeşitlerinden ayıran önemli bir fark vardır. Omurga kemiklerinden birinin ya da bazılarının hasar sonucu kırılması durumunda kırık kemik uçlarının omurganın ortasından geçen omurilik sinirlerine zarar vermesiyle geri dönüşümsüz hasarlar meydana gelebilir.

Birçok omurga kırığı araba kazaları, düşme, bele alınan darbe, kurşunla yaralanma veya spor esnasında ters bir hareketle bel bölgesinin hasar görmesi sonucu oluşabilir. Kazanın ve omurga kırığının şiddetine bağlı olarak çok şiddetli ağrı, yürümede ve hareket etmede zorluk ve hatta kolların ve bacakların tamamen işlevini yitirerek hareket edememesi durumu (ki bu durum felç olarak bilinir) meydana gelebilir.

Omurga kırıklarından hafif şiddette olanları ve sinirlerin etkilenmediği hafif durumlarda koruyucu tedavi yöntemleri uygulanarak kırılmış kemiklerin birbirine kaynaması beklenmektedir. Ancak ciddi vakalarda ve özellikle kemikler yerinden kaymış ya da sinirlere bası oluşturuyorsa, mutlaka cerrahi operasyonla kemiklerin birbirine tutturulması gerekmektedir.

Omurga kırıklarının farklı sebepleri olmakla beraber, vakaların ortaya çıkmasındaki temel sebepler:
  • Trafik kazaları (%45),
  • Düşmeler (%20),
  • Çeşitli spor aktiviteleri esnasında meydana gelen kazalar (%15),
  • Kasti suç eylemleri (%15)
  • Diğer aktiviteler esnasında meydana gelen kazalar (%5)
Yukarıda bahsedilen travmaların haricinde omurilik tümörleri ve osteoporoz gibi kemik dokusunun yoğunluğunu zayıflatan rahatsızlıklar da omurga kırıklarına zemin hazırlamaktadırlar.

Omurilik kırıklarının semptomları kırığın şekline, şiddetine ve meydana geldiği omurga bölgesine göre farklılıklar göstermektedir. Ancak genel semptomlardan bazıları şunlardır:
  • Şiddetli sırt ve boyun ağrısı,
  • Kol, bacak, kalça ya da omurganın etkilenen bölgelerinde uyuşukluk, sızlama ve/veya karıncalanma hissi,
  • Kas spazmları,
  • El, kol, bacak gibi bazı organlarda zayıflık ve güçsüzlük hissi,
  • İdrarı ya da dışkıyı tutmada güçlük ya da tutamamak,
  • Kol, bacak vs. gibi bazı organlarda felç gelişmesi 

Omurga çatlaklarında uygulanabilecek çeşitli alternatif tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemler genellikle kemiklerin sağlıklı olmasını ve çabuk iyileşmesini amaçlarlar. 

Diyet ve Takviyeler
Beslenmede koyu yeşil rengi yaprakları olan sebzelerden, süt ürünlerinden ve çiğ yemiş ve çekirdeklerden alınan kalsiyum önemlidir. Kafeinin, kırmızı etin, fosforik asitli içeceklerin (kemik kaybına destek olur) aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Yüksek seviyede fosfor içeren işlenmiş yiyecekler de kemik kaybına sebep olabilir.

Kalsiyum, magnezyum, bioflavonoid ile C vitamini, D vitamini, çinko, silikon, K vitamini ve serbest formda amino asit içerek protein desteği takviye olarak alınabilir. 

Su teresini pancar ve havuç suyuna ekleyerek içmek tavsiye edilir.

Bodywork
Bodywork çalışmalarından akupresür ve elektro-akupunkturun iyileşmeye yardımcı olduğu belirtilir. 

Bitkiler
Karakafes otu yaprağı ve atkuyruğu bitkisinin eşit miktarlarından demlenmiş bir çay, kırık yerine oturduktan sonra iyileşmeyi hızlandırmak için içilebilir. Mührü Süleyman bitkisi de bu çayda kullanılabilir.

Homeopati
Calc phos. , Symphytum, Ruta grav. , Arnica, Aconite etkili ilaçlardır. 

Topikal Tedavi
Zerdeçal macununu biraz sıcak suyla karıştırıp lapa olarak uygulamak kırık vakalarında yardımcı olur ve şişmeyi önler.  Taze sığırkuyruğu yapraklarından yapılmış lapa da etkilidir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye