Samadhi esnasında, farklılıklar olmaksızın özdeş olmanın ne demek olduğunun ve özgürleşmiş bir ruhun bu saf özdeşliğin saf farkındalığının keyfini nasıl çıkarabileceğinin farkına varırız. Bilinçli zihin, başlangıçta içinden doğmuş olduğu bilinçsiz kayıtsızlığa geri döner.
Samadhi bu nedenle birleşme veya gerçek Yoga olarak anılır. Bu, gerçekliğe dair yanıltıcı algılarımız olan "ben” ve "benim” tarafından yaratılan ayrı olma halinin sona ermesidir. Zihin ‘benlik’ ve ‘benlik-olmayanı’ veya tefekkür nesnesi ile tefekkür sürecini birbirinden ayırt etmez. Zihin ve zekâ dingindir; sadece bilinç, hakikat ve tarifsiz hazzın deneyimi vardır.
Samadhi’ye ulaşmak zor bir görevdir. Bu nedenle Yoga Sutra Dharana’ya hazırlanmak için asanalar ve pranayama uygulamalarının yapılmasını önerir, çünkü bunlar zihinsel faaliyeti etkiler ve zihnin kalabalık, yoğun programında boşluk yaratır. Ancak Dharana ortaya çıktıktan sonra bunu Dhyana ve Samadhi izleyebilir.
Yoga’nın bu sekiz basamağı fiziksel, etik, duygusal ve psiko-spritüel sağlığın kazanılması ile sonuçlanacak mantıksal yolu gösterir. Yoga kişiyi değiştirmeye çalışmaz, bunun yerine her birimizdeki doğal sağlık ve bütünleşme halinin gerçekliğe dönüşmesine olanak verir.