Shiatsu - Hazırlık

Geleneksel Japon masajı, akupresür, esneme ve Batı masajını birleştiren bir yöntemdir.

Shiatsu

Shiatsu Japonya’da geliştirilmiştir ve anma (geleneksel Japon masajı), akupresür, esneme ve Batı masajını birleştirir. Shiatsu fiziksel ve zihinsel sağlığı sürdürmek, hastalığı iyileştirmek, rahatsızlığı sakinleştirmek üzere vücuttaki özel nokta ve bölgelere basınç uygulanmasını içerir. Bu terapinin holistik olduğu düşünülür çünkü kişiyi bütünüyle iyileştirme çabasındadır. Shiatsu ve Japon akupresürün diğer biçimleri, Japonca'da evrendeki her şeyin içinden akıp giden, her yere yayılan enerji olan "ki" kavramı üzerine kuruludur (Bu kavram her yerde var olan enerjiye qi ya da chi adı verilen Çince'den ödünç alınmıştır). Ki, vücut içinde, her biri hayati bir organla özdeşleştirilen, meridyen adı verilen özel enerji yolları boyunca akma eğilimindedir. Asya geleneksel tıp sisteminde, hastalıklara bu enerjinin vücutta akışının bozulmasının neden olduğuna inanılır. Bu bozulma duygusal faktörler, iklim ya da stres, vücutta kirliliğin varlığı ve fiziksel travma da dahil diğer bir dizi nedenden kaynaklanmaktadır.

Shiatsunun amacı, derinin yüzeyine meridyen çizgileri boyunca masaj yaparak bedendeki enerjinin düzgün biçimde akışını yeniden sağlamaktır. Basınç aynı zamanda 600 ve üzeri akunoktalarından birine de uygulanabilir. Meridyenler boyunca derinin altında yerleşmiş oldukları varsayılan akunoktaları, vücutta ki’nin akışını etkileyen küçük enerji yapılarıdır. Ki, durgunlaştığında, saptığında ya da bu kanallardan birinde aşırı biriktiğinde, basınca duyarlı olan akunoktasının uyarılması ki akışını, tonlama veya sedasyon tedavisi ile açabilir ve düzenleyebilir.
 
Batı tıbbı meridyenlerin ve akunoktaların varlığını ispatlamamıştır. Buna karşın çalışmaların birinde, iki Fransız tıp doktoru Paris’teki Necher Hastanesi’nde enerjinin akupunktur meridyenleri yoluyla nakledildiğini söyleyen teorinin geçerliliğini test etmek için bir deney yürütmüşlerdir. Radyoaktif izotoplar enjekte etmiş ve gama-kamerayla bunları izlemişlerdir. Meridyenler aslında sinir iletim hatlarına denk geliyor olabilir. Bu bakış açısıyla, shiatsu ve iyileştirme masajlarının diğer türleri doğal biçimde ortaya çıkan, nörotransmiter adlı kimyasalların yayılmasını tetikliyor olabilir. Bu habercilerin salınması shiatsu ile özdeşleştirilen, ağrıların hafiflemesi gibi bazı terapötik etkilerin de nedeni olabilir. Aküpresürün tüm çeşitleri genellikle aynı basınç noktalarına ve enerji yollarına odaklanır ancak masaj teknikleri açısından farklılık gösterebilirler. Parmak basıncı olarak tercüme edilebilen Shiatsu, iğnelerin olmadığı akupunktur olarak tasvir edilir.
Shiatsu, 1868’deki Meiji Restorasyonu'ndan sonra anma’nın bir dalı olarak gelişmiştir. Shogunlar dönemi boyunca kullanılan geleneksel masaj (anma) eleştirilmiş ve bu durumdan hoşnut olmayan koho anma (kadim yol) uygulayıcıları terapileri için yeni uygulamalar ve isimler ortaya atmışlardır.
 
Yirminci yüzyıl boyunca Shiatsu, Batı anatomi biliminin, koho anma, ampuku (karın masajı), Aküpresür, Do-In (nefes egzersizleri) ve Budizm ile kaynaşması sonucu anmadan farklılaşmıştır. Tamai Tempaku’nun çalışmasına dayandırılan Shiatsu, Japonya ve dünya çapında kendini resmileştirmiştir. Shiatsu Terapistleri Derneği 1925 yılında kurulmuştur ve bunu klinikler ve okullar takip etmiştir. Tempaku’nun öğrencileri, branş disiplinleri oluşturarak kendi Shiatsu usullerini öğretmeye başlamışlardır. 1955’te Japon Sağlık Bakanlığı Shiatsuyu yararlı bir tedavi olarak kabul etmiştir ve uygulayıcıları için bir belgeleme sistemi kurulmuştur.
Shiatsu stresi azaltması, mide bulantısı ve kusmayı hafifletmesiyle ünlüdür. Shiatsunun aynı zamanda kan dolaşımını iyileştirdiği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılmaktadır. Bazı insanlar ishal, hazımsızlık, kabızlık ve gastrointestinal sistemin diğer bozuklukları, adet ve menopoz sorunları, kronik ağrı, migren, artrit, diş ağrısı, anksiyete ve depresyonun tedavisi için kullanmaktadır. Shiatsu kas ağrı ve gerilimlerini, özellikle de boyun ve sırt ağrılarını hafifletmede kullanılabilir. Aynı zamanda sedatif etkileri olduğu da görülmekte ve uykusuzluğu azaltmaktadır. Daha geniş bir anlamda, Shiatsunun fiziksel diriliği ve duygusal sağlığı artırdığına inanılmaktadır.
İnsanlar genellikle, Shiatsu terapisini bir yer matı ya da masaj masası üzerine uzanarak ya da oturarak alırlar. Masaj genellikle giyinik halde –tercihen doğal liflerden yapılan ince bir giysi ile- yapılır ve soyunmaya gerek yoktur. Basınç, her ne kadar vücudun parmak uçları, avuçlar, parmak boğumları dirsek ve dizleri içeren diğer bölümleri kullanılıyor da olsa genellikle baş parmaklarla verilir. Bazı terapistlerin ayaklarını kullandığı da olur. Shiatsu genellikle süreli basınç (bir seferde 10 saniyeye kadar), sıkıştırma ve esneme egzersizlerinden oluşur. Aynı zamanda, sallama hareketlerinin yanı sıra nazik tutuşları da içerebilir. Bir tedavi seansı 30 ila 90 dakika kadar sürmektedir. Shiatsu tedavisi başlamadan önce, terapist genellikle genel bir sağlık değerlendirmesi uygular. Bu, ailenin sağlık geçmişini almak, tedaviyi isteyen kişinin fiziksel ve duygusal sağlığını tartışmayı içerir. Genellikle, uygulayıcı aynı zamanda mide ya da sırtı, vücudun diğer bölümlerinde var olan enerji dengesizliklerini elle muayene ederek tanısal bir muayene yapmaktadır.
Shiatsu her ne kadar genel anlamda güvenli olarak düşünülse de birkaç önlem göz önünde bulundurulmalıdır. Kan akışını artırabildiği için bu tip terapiler, kanama sorunları, kalp hastalıkları ya da kanser olan kişilere önerilmemektedir. Masaj terapisi her zaman için osteoporoz, taze yaraları ya da skar dokuları, kemik kırılmaları ya da iltihabı olan kişilere dikkatli biçimde uygulanmalıdır. Shiatsunun bazı uygulayıcıları epilepsi, yüksek tansiyon olan hastalar için başın bölümlerine basınç uygulanmasını önermemektedir. Shiatsunun ateş, yanıklar ve bulaşıcı hastalıkların tedavisinde etkili olduğu düşünülmemektedir. Yemekten hemen sonra uygulanmamalıdır.

Düzgün biçimde uygulandığında, Shiatsunun önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bazı kişiler, genellikle tedavi seansı süresinde kaybolan hafif rahatsızlıklar yaşayabilmektedir.
Pek çok masaj formları gibi, Shiatsunun da vücutta rahatlatıcı bir etkisi olduğuna inanılır. Aynı zamanda akupresür tekniklerinin, hamilelik, anestetik ve diğer uyuşturucular da dahil çok çeşitli sebeplere bağlı bulantı ve kusmayı hafiflettiğini varsayan önemli sayıda araştırma da mevcuttur. Journal of Nurse-Midwifery’de, 1989 yılında yayınlanan araştırmalardan birinde akupresürün sabah bulantısı çeken 16 kadından 12’sinde mide bulantısının etkisini önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir. Bu terapinin beş gün boyunca uygulanmasının anksiyeteyi azalttığı ve ruh halini düzelttiği anlaşılmaktadır. British Journal of Anaesthesia’da 1999 yılında yayınlanan bir başka araştırma ise, akupresürün anestetiklerin kullanımı sonucu ortaya çıkan bulantı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bileğin iç kısmındaki akunoktasına uygulanan basıncın, laporoskopik ameliyat sırasında anestezi alan hastaların bulantısını azalttığı görülmüştür.
 
Shiatsu aynı zamanda sedatif ve analjezik etki de yaratabilmektedir. Journals of Gerontology’de 1999 yılında yayınlanan, uyuma güçlüğü çeken 80’den fazla kişiyi kapsayan bir çalışmada akupresürün yatıştırıcı güçleri araştırılmıştır. Kontrol grubundaki kişilerle karşılaştırıldığında akupresür alan 28 katılımcı daha iyi uyumuştur. Daha uzun süre uyumuşlar ve geceleri daha az uyanmışlardır. Araştırmacılar, akupresürün yaşlı yetişkinlerde uykunun kalitesini artırabileceği sonucuna varmışlardır. Akupresürün, ameliyat sonrası ağrılarda kullanılması ise Clinical Journal of Pain’de 1996 yılında yayınlanan bir çalışmada araştırılmıştır. Diz ameliyatı geçiren 40 hastanın katıldığı bu çalışmada, bir grup akupresür (15 akunoktası uyarılmıştır) alırken kontrol grubu sahte akupresür almıştır. Bir saatlik bir tedavi içerisinde akupresür grubunun üyeleri kontrol grubundakilerden daha az ağrı bildirmiştir. Akupresür ile özdeşleştirilen ağrı hafifletici etkiler 24 saat sürmüştür.
 
Shiatsu inme geçiren hastalara da faydalı olabilir. En azından bir çalışmanın (bu çalışma bir kontrol grubu içermemiştir) Shiatsunun inme rehabilitasyonu sırasında, diğer tedavilerle birleştirildiğinde faydalı olabileceğini önermiştir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye