"Journal of the Cancer Instutute” adlı bilimsel dergide 2012 yılında yayımlanan bir çalışma sonuçları, oldukça sık reçete edilen bir grup diyabet ilacının, mesane kanseri (idrar kesesi kanseri) riskini belirgin oranda arttırdığını göstermektedir.
Pennsylvania Üniversitesi, Perelman Tıp Fakültesi’ndeki bir grup araştırmacının yürüttüğü bir çalışmanın sonuçlarına göre "tiazolidinedion (TZD)” grubuna dahil bir ilaç kullanan diyabet hastalarında mesane kanseri görülme riskinin, sülfonilüre grubu bir diyabet ilacı kullanan hastalara kıyasla 2-3 kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda diyabet hastalarında, sağlıklı bireylere kıyasla daha yüksek oranda mesane kanseri geliştiği bilinmekte olduğundan, yeni elde edilen bu bilgiler ışığında bu durumun nedenlerini daha iyi anlamak mümkün olmuştur.
Araştırmacılar, TZD ilaçları grubuna dahil olan pioglitazone (Actos) ya da rosiglitazon (Avandia) gibi ilaçlardan birini en az 5 yıl ve daha uzun süre kullanan diyabet hastalarının diğer grup diyabet ilaçlarını kullananlara kıyasla mesane kanserine yakalanma risklerinin 2-3 kat daha fazla olduğunu görmüştür.
Ronac Mamtani, araştırmayla ilgili şunları söylemektedir: "Diyabet, tüm dünya çapında oldukça yaygın olan ve yaklaşık 285 milyon kişiyi etkileyen bir hastalıktır ve hekimlerin diyabet hastalarına hangi ilacı reçete etmeleri konusunda dikkatli bir seçim yapmaları gerekmektedir. Bizim yaptığımız bu araştırmada TZD grubu ilaçların, diğer ilaçlara göre mesane kanseri riskini arttırdığına dair bulgular elde edildiğine göre, hekimlerin bunu da göz önüne alarak karar verebileceklerini düşünüyoruz. Özellikle diyabet hastalarında idrarda kan tespit edilmişse ya da buna benzer mesane kanseri riskinin göstergelerinden biri varsa, hekimlerin ilaç tercihinde daha dikkatli olacaklarını; TZD kullanan hastalarda ise kanser riskine karşı daha fazla tetkik yaptırarak, kontrol edeceklerini umuyoruz.”