Stres Yönetimi ve Diyet Değişiklikleri İBS Semptomlarını Azaltıyor

İBS için hekimlerin önerisi gerekli hayat tarzı ve diyet değişikliklerinin yapılması ile uygun stres yönetiminin ayarlanabilmesidir.

Stres Yönetimi ve Diyet Değişiklikleri  İBS Semptomlarını Azaltıyor

Genellikle inatçı karın ağrıları, krampları, sindirim sistemindeki şişkinlik ve gaz birikimi, sık sık tuvalete yetişme güçlüğü, ishal ya da kabızlık gibi semptomlarla kendini gösteren İBS için hekimlerin önerisi gerekli hayat tarzı ve diyet değişikliklerinin yapılması ile uygun stres yönetiminin ayarlanabilmesidir.

Bağırsak duvarları düz kaslarla döşenmiş olup, mideden gelen gıdanın rektuma doğru iletilebilmesi için düzenli ve periyodik hareketlerle kasılıp gevşemektedir. Ancak İBS durumunda bu kasılıp gevşemeler normalden daha güçlü ve sık olabileceği için karın ağrısı, ishal ve gaz birikimi gibi şikayetler yaşanabilir. Ya da İBS’deki bu hareketler normalden daha yavaş ve düzensiz olabileceğinden, bu sefer de kabızlık ortaya çıkabilir.

İBS’nin tam olarak hangi sebeplerden kaynaklandığı bilinemediği için, bu rahatsızlığa karşı uygulanan tedavi yöntemleri semptomları hafifletmeye ya da semptomların görülme nedenlerini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Orta şiddetteki İBS semptomları stresin kontrol altına alınmasıyla ortadan kalkabilmektedir. Çünkü stres, semptomları tetiklediği bilinen en önemli sebeplerden biridir. Bunun haricinde diyet değişiklikleri de semptomların ortaya çıkmasını ya da şiddetini azaltabilir. Özellikle yağlı gıdalar, çikolata, süt ve alkolün ishale ya da kabızlığa sebep olabildiği bilinmektedir. Karbonatlı içecekler ya da çiğ olarak tüketilen bazı meyve ve sebzeler ise sindirim sisteminde gaz birikmesine ve hazımsızlık semptomlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Orta seviyeli ya da şiddetli İBS semptomları için hekim suda çözünen lif takviyelerini tavsiye edebilir ya da ishal durdurucu ilaçları reçete edebilir. İBS semptomlarından ishal yaşayan kişiler, anti-kolinerjik ilaçları kullanarak ağrılı bağırsak spazmlarından kurtulabilirler. Ancak aynı ilaçlar, kabızlık görülen hastalarda, kabızlığı daha da şiddetlendirebilir. Bunların haricinde düşük doz antidepresan ilaçlar da İBS semptomlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Çünkü bu ilaçlar, bağırsaklardaki istemsiz çalışan düz kasları kontrol eden nöronların uyarıcı aktivitesini inhibe ederek, bağırsak kaslarının daha düzenli çalışmasına yardım edebilirler.

Eğer siz de İBS semptomları yaşadığınızı düşünüyorsanız, mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız. Çünkü İBS semptomları olduğundan şüphe edilen ishal, kabızlık, hazımsızlık, karın ağrısı gibi şikayetler, aslında İBS dışında çok daha ciddi diğer bağırsak hastalıklarına da bağlı olarak meydana gelmiş olabilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye