Yoganın Hafıza Gücüne Etkileri: Asanalar

Asanalarla hafızanızı güçlendirebilirsiniz.

Yoganın Hafıza Gücüne Etkileri: Asanalar

Okuduğunuz, duyduğunuz ya da gördüğünüz bir şeyleri çabalamanıza rağmen hatırlayamıyorsanız buna hafıza gücünün kaybı ya da unutkanlık denir. Tüm yaş grubundan insanlar bu problemden muzdariptir ve nedenleri de çeşitlidir. Örneğin zihinsel gerginlik, aşırı zihinsel çalışma veya hafızayı hiç kullanmama, gün boyunca dolu olan bir takvim, fiziksel veya zihinsel güçsüzlük ya da kafaya alınan darbeler gibi.

Yoga egzersizleri hafıza gücünü geliştirmede ve unutkanlığı azaltmada faydalıdır. Aşağıdaki yoga egzersizlerini yaptığınızda etkisini göreceksiniz. Ayrıca dengeli bir diyet sürdürmek ve yemeği iyi çiğnemek de hafızayı geliştirmek konusunda etkilidir. Gün içinde ne yaptığınızı kronolojik sırayla hatırlama egzersizi bir başka faydalı çalışmadır.

Hafızayı Güçlendiren Asanalar
Yoga asanaları hem fiziksel hem de zihinsel olarak mükemmel güç sağlarlar. Bu egzersizlerin düzenli olarak yürütülmesi fiziksel ve zihinsel kapasiteyi geliştirir, bu da hafızanın ve zekanın kuvvetlenmesini sağlar. Sarvangasana ve Bhujangasana hafızayı geliştiren başlıca asanalardır. Düzenli olarak yapılmaları fiziksel ve zihinsel problemleri iyileştirir.

Sarvangasana
Bu asananın düzenli olarak yapılması beyne kan gitmesini sağlar. Hipofizin ve beyin epifizinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur, beyni etkinleştirir. Özellikle çocuklarda hafızayı ve zekayı güçlendirir. Tiroit ve hipofiz bezlerinin aktifleştirilmesi boyun uzamasına yardımcı olur. Çocuklarda yorgunluğu, zayıflığı ve obeziteyi iyileştirir. Gözleri, kulakları, burnu ve diğer organları sağlıklı kılar. Sindirim sistemini geliştirir, bağırsakları, karaciğeri çalıştırır, sindirim ateşini canlandırır. Şişme, histeri, fıtık ve kabızlık için iyidir. 

Nasıl Yapılır?
  1. Sırtınızın üstüne yatın. Bacaklarınız bitişik olsun. Ellerinizi yanınıza koyun ve avuçlarınızı yere kapayın.
  2. Nefes alın ve bacakları önce 30 derece, sonra 60 derece, sonra 90 derece kaldırın. Bacakları kaldırırken ellerinizle belinize destek verebilirsiniz. Eğer bacaklar 90 derece dik tutulamazsa 120 dereceye devam edin ve ellerinize belinizi destekleyin. Dirsekler yerde kalmalıdır. Gözler kapalı olmalı veya ayak parmaklarına bakmalıdır. Başlangıçta 2 dakika boyunca yapılabilir, sonra yavaş yavaş yarım saate kadar artırılabilir. 
Uyarı
Sırt ve boyun ağrıları olanlar bu asanadan kaçınmalıdır.

Bhujangasana
Bu asana hem canlandırıcıdır hem de hafızayı güçlendirir. Sırt ağrısını, siyatik ağrısını, omurgadaki kaymış diskleri ve diğer omurga problemlerini iyileştirir. Tiroit ve paratiroit bezlerini güçlendirir. Astım vakalarında faydalıdır. Karaciğeri güçlendirir ve iştah kaybı, diyabet ve mide problemlerinde yardımcı olur.
Nasıl Yapılır?
  1. Karnınızın üstüne yatın, avuçlarınızı göğsün iki yanında yere koyun. Dirsekler yukarı doğru bakmalı ve omuzlar göğse yakın olmalıdır. Bacaklar düz ve bitişik olmalıdır. 
  2. Nefes alın ve göğüs ile başı yukarı kaldırın. Vücudun göbek deliğinden aşağıda olan kısımları yerde kalmalıdır. Başınızı kaldırın ve boynunuzu olabildiğince geriye götürün. Bu pozisyonda 30 saniye kalın. Yapabildiğiniz kadar tekrarlayın.
Uyarı
Fıtığı olanlar bu asanayı yapmamalıdır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye