Anjiyoplasti ve Bypass Ameliyatının Riskleri

Konvansiyonel kalp damar hastalıkları tedavi yöntemlerinden ikisi anjiyoplasti ve by-pass ameliyatıdır.

Anjiyoplasti ve Bypass Ameliyatının Riskleri

Konvansiyonel kalp damar hastalıkları tedavi yöntemlerinden ikisi anjiyoplasti ve by-pass ameliyatıdır. Ancak kolesterol düşürücü ilaçlar, aspirin, steroid olmayan anti enflamatuar ilaçlar ve kalp kateterizasyonu gibi diğer yöntemlerde olduğu üzere bunlarda da bazı istenmeyen yan etkiler oluşabilir. 

1992’de North Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Tıp Profesörü Dr. Nortin Handler bir önceki yılda yapılan 250,000 adet balonlu anjiyoplasti işleminden hiçbirinin haklı sebeplere dayanmadığını yazmış ve aynı yıl yapılan koroner bypass ameliyatlarından sadece %3 ila %5’inin gerçekten gerekli olduğunu belirtmiştir. Görüşleri on yıldan daha önce yapılmış benzer fikirlerin devamıydı ve bunlar da Amerikan Kalp Birliği’nden Dr. Henry McIntosh tarafından belirtilmiştir. Dr. McIntosh’a göre bypass ameliyatı sadece hastayı engelli hale getiren anjina varsa ve daha konzervatif tedaviler sonuç vermiyorsa yapılmalıydı.

Kalp krizinden sonra bypass ve anjiyoplasti ameliyatlarının ömrü uzatmadığı 1997’de New England Journal of Medicine’da yayınlanan bir başka raporda belirtilmiştir. Bu rapora göre Amerikalı ve Kanadalı hastaların kalp krizi geçirdikten sonraki 1 yıl içinde ölüm oranları %34’tür. Amerikan hastaların %12’si anjiyoplasti, %11’i bypass ameliyatı geçirmiştir. Kanadalı hastaların ise sadece %1.5’i anjiyoplasti ve %1.4’ü bypass ameliyatı olmuştur. Amerikan hastalar aynı zamanda koroner anjiyografi (kalp damarlarının kateterizasyonu) yaptırmaya da daha meyilli bulunmuştur. Oranlar %34.9’a karşı %6.7’dir. Halbuki tüm bunlara rağmen bir yıl içinde ölüm oranları iki ülkede de aynı kalmaktadır.

Daha güncel çalışmalara göre bypass ameliyatından 5 yıl sonra hastaların %42’sinde zihinsel yetenek önemli derecede azalma göstermektedir. Bunun nedeni olarak da ameliyatın yol açtığı beyin hasarı düşünülmektedir. Araştırmacılara göre sonuçlar cerrahların bildiği ancak hastalarıyla paylaşmadıkları çirkin bir gerçeğe dikkat çekmektedir. Bunun yanında başka araştırmaların sonuçlarına göre kalp krizinden veya anjinadan çok kısa süre sonra bypass ameliyatı olmak prosedür yapıldıktan sonraki aylar içinde felç geçirme riskini yükseltebilir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye