Burkulma ve Zorlanmalar - Nedir

Burkulma ve zorlanmalar genel olarak küçük kazalara bağlı zedelenmelerden ibarettir.

Burkulma ve Zorlanmalar

Burkulma ve zorlanmalar genel olarak küçük kazalara bağlı zedelenmelerden ibarettir. Her ikisi de hemen hemen aynı anlama gelmekle beraber, genellikle vücutta farklı bölgeleri etkilemektedir.

Burkulma sonucu, kemikleri birbirine bağlayan bağlar aşırı gerilebilir ve hatta yırtılabilir.  Burkulmaların en çok meydana geldiği bölge genellikle ayak bileği bölgesidir.

Bilindiği gibi tendonlar, kasları kemiğe bağlayan fibröz dokulardır.  Zorlanmalar sonucu ise bir kas veya tendonun aşırı gerilmesi hatta yırtılması söz konusudur. Zorlanmalar daha çok sırtın alt kısmında ve uyluğun arka kısmında meydana gelirler.

Burkulmalar: Burkulmalar genellikle bir eklemdeki ligamente (bağın) veya ligamentlere aşırı yüklenilmesi sonucu meydana gelir. Burkulmalar en sık aşağıdaki durumlarda meydana gelirler:
  • Ayak Bileği: Düzgün olmayan bir zeminde yürürken ya da egzersiz yaparken,
  • Diz: Bir egzersiz esnasında kendi etrafında dönerken,
  • El Bileği: Tökezleme sonrası el üzerine düşülürse,
  • Başparmak: Kayak yaparken ya da tenis gibi raket sporları yaparken, burkulmalar meydana gelebilir.
Zorlanmalar: Zorlanmaların genellikle iki çeşidi mevcuttur: akut ve kronik zorlanmalar. Akut bir zorlanma, bir kasın aşırı gerilmesi ve çekilmesi sonucu meydana gelir. Bunun sonucunda ise kas aşırı gerilmişse ve birdenbire uygunsuz şekilde gerilmişse, yırtılabilir. Akut zorlanmalar aşağıdaki durumlarda meydana gelebilir:
  • Buz üzerinde kayma ve düşme,
  • Koşma, zıplama, bir şey fırlatma,
Uygunsuz şekilde ve aniden ağır bir objeyi kaldırmaya çalışmak vs..

Kronik zorlanmalar ise bir kasın uzun süre ve tekrarlayan şekilde zorlanmasından kaynaklanır. Bu durum ise aşağıdaki sporların yapılması nedeniyle olabilir:
  • Jimnastik,
  • Tenis,
  • Kürek çekme,
  • Golf vs.

Zorlanmanın ve travmanın derecesine bağlı olarak burkulmalar sonucu şu semptomlar görülebilir:
  • Ağrı,
  • Şişme ve ödem,
  • Morarma,
  • Etkilenen bölgeyi hareket ettirmede zorluk,
  • İncinmenin olduğu sırada eklem bölgesinden gelen çıtırdama benzeri ses vs..
Hafif-orta dereceli burkulma ve zorlanmalar evde dinlenerek tedavi edilebilir. Ancak aşağıdaki belirtiler mevcutsa, mutlaka bir doktoru ziyaret etmeniz tavsiye edilir:
  • Çok belirgin ağrı,
  • Ağrı olmaksızın dört adımdan fazla yürüyememe,
  • Etkilenen eklemi hareket ettirememe,
İncinen bölgede ağrıya ilaveten uyuşukluk da mevcutsa, uzman bir doktora görünmeniz tavsiye edilir.

Burkulma ve zorlanmaların tedavisi, travmanın meydana geldiği bölgeye ve şiddetine bağlı olarak değişir. Öncelikle koruyucu tedavi yöntemleri uygulanarak istirahat sayesinde vücudun kendi kendini iyileştirmesine zaman tanınır. Bu süreçte özellikle yoğun ağrı varsa ağrı kesiciler, ağrının şiddetini azaltmada yardımcı olacaktır. Ancak hasar çok büyükse ve diğer tüm tedavi yöntemlerinin uygulanmasına rağmen iyileşme görülmüyorsa, son tercih olarak cerrahi operasyona karar verilebilir. Fakat vakaların sadece çok küçük bir kısmında cerrahi operasyona gerek duyulur, diğer koşullarda vakalar koruyucu tedavi yöntemleriyle kendiliğinden iyileşme gösterir.

İlaç Tedavisi: Ağrının eşlik ettiği hafif ya da orta seviyeli burkulma ve zorlanmalarda, uzman hekimler genellikle ibuprofen ve asetaminofen gibi ağrı kesicileri reçete etmektedirler.

Terapi: Hafif-orta seviyeli vakalarda etkilenen bölgenin üzerine şişme ve morarmayı önlemek için ara ara buz kompresleri uygulanarak tedavi yapılması önerilir. Bilhassa travmadan hemen sonra bu yöntemin birkaç gün uygulanması morarma, şişlik ve ağrıyı belirgin şekilde azaltacaktır.
 
Atel: Eğer travma sonucu ciddi şişme, ağrı ve diğer komplikasyonlara ilaveten hareket etmekte aşırı zorlanılıyorsa, uzman hekim etkilenen bölgeyi atel, alçı vs.. medikal gereçler kullanarak sabitleyebilir ve etkilenen bölgenin hareketi önlenir.

Cerrahi Operasyon: Eğer burkulma ve zorlanmalar sonucu bağların ya da kasların yırtılması söz konusuysa, özellikle yırtık büyükse ve vücut kendi kendini onarmakta başarısız kalmışsa cerrahi operasyon ile yırtılmış kaslar ya da bağlar dikilebilir.

Bu durumlarda asıl hasar bağlara veya kaslara gelse de, incinmiş bölgenin şişmesi ve hareket kabiliyetinin kısıtlanması sebebiyle başka komplikasyonlar da gelişebilir. Bunların kötüleşmemesi için, 4 aşamalı bir terapi uygulanır: Dinlenme; 48 saat boyunca buz koyma; elastik bir bandajla sarma ve zarar görmüş bölgenin kalp seviyesinden yukarda tutulması.

Terapistler C vitamini ve bioflavonoidlerin katıldığı, işlenmemiş gıdalar, taze sebze ve meyveler içeren bir diyet önerirler. Bromelayin (ananasta bulunur) ve zerdeçal gibi enflamatuar karşıtı maddeler alınabilir. Homeopati ilacı Arnica (Arnica Montana) başlangıçta  birkaç gün kullanılıp daha sonra eklemle alakalı incinmelerde Rhus tox (Rhus toxicodendron), kasla alakalı incinmelerde Ruta ritagraveolens ile devam edilebilir. Traumeel gibi bir Arnica jel ya da merhemin veya arnika ile diğer ilaçların homeopatik kombinasyonunun bazı eklem burkulmalarında etkili olduğu tespit edilmiştir. Burkulmalarda ruta grav ilacı da kullanılır.

Geleneksel Çin Tıbbı, kas yırtılması ve burkulma gibi yumuşak doku incinmelerini tedavi etmek için etkili bir şekilde kullanılmıştır. Akupunktur acıyı hafifletmek ve hasarlı dokuları iyileştirmeyi hızlandırmak için alanda tıkanmış olan enerjiyi açar. Moksibüsyonun yaydığı ısı da hasar görmüş dokularda iyileşme sürecini hızlandırır. 

Masajın özel çeşitleri ve yumuşak doku manipülasyonu çeşitli hekimler tarafından kullanılabilir. Masajın bölgesel dolaşımı geliştirmek, hareket yeteneğini daha erken kazanmak ve iyileşmeyi hızlandırmaktaki etkileri büyüktür. Genellikle esneme ve hareket aralığını geliştirmekle alakalı egzersizler gibi başka yaklaşımlarla beraber kullanılır. Burkulmalarda Feldenkrais metodu ve Rolfing de etkilidir. 

Aromaterapi
Burkulmaya kafur, lavanta, Alman papatyası, okaliptüs veya biberiye yağı ile soğuk kompres yapın.

Bitkiler
Burkulma vakalarında atkuyruğu, ısırgan, söğüt kabuğu tentürlerini eşit miktarda karıştırın ve günde üç kez bir çay kaşığı alın. Etkilenmiş bölgeye karakafes otu da uygulayabilirsiniz.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye