Çocuklarda Kolik ve Alternatif Tedavisi

Kolik bebeklerde veya çocuklarda karın bölgesinde spazmodik ağrılar şeklinde görülen, asabiyet ve ağlamanın eşlik ettiği bir durumdur.

Kolik bebeklerde veya çocuklarda karın bölgesinde spazmodik ağrılar şeklinde görülen, asabiyet ve ağlamanın eşlik ettiği bir durumdur. Kolik ayrıca üç aylık olana kadarki bebeklerde gaz ve diğer sindirim sistemi sorunlarını ifade etmek için de kullanılır. Dr. Lendon Smith’e göre kolik genellikle alkalin ve yüksek sodyumla alakalı içsel bir durumdur ancak aşırı beslemeden, hava yutmaktan, duygusal sorunlardan da kaynaklanabilir. Anne sütü bebekler için tavsiye edilse de kolik yaşayan ve anne sütüyle beslenen bebeklerin krampları annenin yediği bir şeye alerjik olmaları yüzünden görülebilir. Duyarlı olunan bir gıda bebeğin makatının etrafında kırmızı bir enflamasyon halkası oluşturacaktır. Buna en çok sebep olan gıdaların arasında süt, soya, mısır, buğday ve yumurta yer alır. Sarımsak, soğan, lahana ve fasulye hem annede hem de bebekte gaz oluşmasına sebep olabilir. Tüm bu gıdalardan emziren anneler kaçınmalıdır.

Anne sütü almayan bebekler için kullanılan bebek maması kolike sebep olabilir. Suçlu genellikle bebek mamalarında bulunan inek sütüdür. Dr. Smith’e göre bebeklerin yarısı inek sütüne duyarlıdır, bu sebeple sadece kolik değil ishal, döküntü, kulak enfeksiyonu, astım ve diğer sorunlar da görülebilir. Hazır inek sütü formülleri yüksek früktozlu mısır şurubu gibi katkı maddeleri içerebilir ve bunlar da bebeklerde soruna neden olur.

Kolik tedavisi için Dr. Smith bebeğe 1 çay kaşığı elma şırası ve 240 ml suyu karıştırıp bu karışımdan bir çorba kaşığı ila 30 ml içirilmesini öneriyor.  

Güncel bir araştırma ayrıca annenin hamilelikte veya doğumdan hemen sonra sigara içmesiyle bebeğin kolik geliştirme ihtimali arasında bir bağlantı buldu. Bu dönemde sigarayı bırakmak koliki önleyebilir.

Ayurvedik Tıp: Bir çay kaşığı rezene bitkisi 1 bardak suyla karıştırılarak çay yapılır. Saat başı bu karışımdan bir çay kaşığı içirilir. 1/8 çay kaşığı asafetida bitkisini 1 çay kaşığı suyla karıştırarak yapılan macun da çocuğun karnına sürülebilir.

Geleneksel Çin Tıbbı: Kolik tedavisi problemin bir soğuk algınlığından mı, gripten mi, sindirimden mi yoksa alerjiden mi kaynaklandığına göre değişir. Sorunun kaynağı belirlendikten sonra evde yapılabilecek bir sürü çözüm vardır. Çocuğun baş parmağı ve işaret parmağı arasındaki bağlantıya akupresür uygulamak ve buraya masaj yapmak önerilir. Göbek deliğinden çocuğun dört parmağı kadar yukarısı da faydalı bir akupresür noktasıdır. Buraya ve omurgada karşılık gelen bölgeye nazikçe masaj yapmak rahatlama sağlayabilir. Ayrıca zencefil, rezene, biraz limon kabuğu, biraz yeşil soğan kaynatılıp soğutularak yapılan çay çocuğa içirilirse faydalı olur.

Homeopati: Dr. Richard Maskowitz’e göre emziren anneler çocukta kolik geçene kadar süt ürünlerini tüketmeyi bırakmalıdır. Bu da genellikle üç aylıkken olur. Kolik devam ederse Chamomilla, Colocynthis, Nux vomica, Magnesium phosphorica gibi homeopatik formülleri önerir.

Bitkisel Tıp: Dere otu tohumları ve suyla yapılan bir infüzyonun içilmesi faydalı olabilir. Rezene tohumları ve papatya da koliki iyileştirdiği bilinen bitkilerdendir. Tüm bu bitkilerin içinde karminatif (gaz giderici) yağlar bulunur ve bunlar bağırsaktaki enflamasyonu ve gazı azaltırlar. Ayrıca antimikrobiyal ve antispazmodik özellikleri de bulunur. Bu çareler en çok çocuklarda işe yarasa da gençler ve yetişkinlerde bile etkili olabilirler.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye