Diyabet Tedavisinde Vitamin Takviyeleri

Diyabet tedavisinde değeri kanıtlanmış birçok besin maddesi bulunmaktadır.

Diyabet Tedavisinde Vitamin Takviyeleri

Arizona, Scottsdale’den Dr. Abram Ber diyet ve gıda takviyesi ile diyabeti tedavi etmektedir ve bunun tedavinin önemli bir parçası olduğunu belirtir. B6 vitamini ve biyotin, krom, magnezyum, vanadyum, temel yağ asitleri ve keten tohumu yağı takviyelerini kullanır. Ayrıca diyetin bir parçası olarak hastalarına yerelmasını da (Helianthus tuberosus) tavsiye eder ve Çin otlarından bir karışımı da kullanır. Dr. Ber’e göre, bu tedavi (nöropati, retinopati ve nefropati gibi) diyabet komplikasyonlarını önler ve iyileşmelerini sağlar. Diyabetik retinopati nedeniyle görme yetisinin çoğunu kaybetmiş ve araba kullanamayan bir tip I diyabet hastasından bahsetmektedir. Dr. Ber'in takviye programında yaklaşık altı aylık bir süre içinde, görüşünü tekrar kazanmış ve araç kullanabilmeye başlamıştır.

Yaşlı diyabet hastalarında ve sindirim sistemi hasarı nedeniyle besin emilimi ile ilgili sorun yaşayan diyabet hastalarında minerallerin ve eser elementlerin damar için infüzyon veya deri içinden uygulamayla verilmesi, %30 – 40 oranında deri yoluyla ilaçların emilimini kolaylaştıran bir çözücü olan dimetilsülfoksit (DMSO) kullanılması gerekebilir. Bu yöntemler, kan şekeri seviyelerini, insülin ihtiyacını ve yüksek tansiyonu düşürmek için çok etkili olabilir ancak bir doktora danışmadan yapılmamalıdır.

Diyabet tedavisinde değeri kanıtlanmış birçok besin maddesi bulunmaktadır.

B Vitaminleri
Vücuttaki B6 vitamin seviyeleri tip II diyabet riskinin arttığı 50 yaşından sonra keskin bir düşüş yaşar. Günlük alınan B6 vitamini insülin ihtiyacını azaltabilir ve temel sağlığı geliştirir. Korunma amacıyla günlük 50 mg öneren Dr. John Ellis tarafından yapılan testlerde B6 vitamininin günlük 100 mg’lık dozlarının tip II diyabet hastalarında normal kan şekeri düzeyini sağladığı görülmüştür. Diyabetik nöropati belirtileri Chicago’daki Thordek Tıp Merkezi’ndeki çalışmalarda B6 vitamini takviyeleri ile azaltılmış veya tamamen ortadan kaldırılmıştır.

B vitamini kompleksinin bir bileşeni olan biyotin insülin ile beraber çalışır ve glikoz kullanımında yardımcı olur. Araştırma diyabet hastalarında biyotinin periferik nöropatinin önlenmesi ve yönetimi için de yararlı olduğunu göstermektedir. Dr. Wright’a göre; diyabetik nöropati, nöropatinin ağrısını azaltan bir acı biber ekstresi olan kapsikumun topikal uygulamasıyla beraber kullanılınca B12 vitaminine de iyi yanıt vermektedir. Kapsikum deriden, bir ağrı aracısı olan P maddesini kaldırarak çalışır. Dr. Wright ayrıca niasinamidin (B3 vitamini) Tip I diyabetin erken dönemlerinde yararlı olabileceğini belirtir.

C Vitamini
C vitamininin fazla miktarda alınmasının insülin ihtiyacını azaltmaya, göz sağlığını korumaya ve kataraktı (Katarakt Ameliyatı) önlemeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Özellikle şeker hastalarının eğimli olduğu enfeksiyonlara karşı yardımcı olmada da önemlidir. C vitamini megadozlarının kan damarlarını güçlendiren kolajen üretimini teşvik ederek diyabetin vasküler komplikasyonlarını önlediği veya geciktirdiği gösterilmiştir. Ancak önce böbreklerin fonksiyonu test edilmelidir, çünkü C vitamini megadozları böbrek yetmezliği olan bir diyabet hastası için toksik olabilir. C vitamini eksikliğinin, pankreasın insülin üreten hücrelerinin dejenerasyonuna neden olduğu gösterilmiştir.

E Vitamini
Dr. Evan Shute’e göre; E vitamini diyabet tedavisinde oldukça önemlidir. E vitamini diyabette sıkça görülebilen göz ve böbrek hasarı gibi vasküler komplikasyonlara karşı savaşacak antioksidan ve pıhtılaşmayı önleyici özelliklere sahiptir. E vitamini takviyesi bazı tip II diyabet hastalarını insülin almaktan kurtarmıştır. Ayrıca tip II diyabet hastalarında kanın pıhtılaşma oranını azalttığı görülmüştür.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye