Doğumda Tıbbi Müdahale Yöntemleri

EFM ceninin kalp atış hızını ve annenin rahim kasılmalarını gözlemlemek için kullanılan bir araçtır.

Doğumda Tıbbi Müdahale Yöntemleri

Elektronik Fetal Kalp Atış Hızı Monitörü (EFM)
EFM ceninin kalp atış hızını ve annenin rahim kasılmalarını gözlemlemek için kullanılan bir araçtır. EFM ya ultrason ya da bebeğe bağlanmış elektrotları kullanır ve sonuçları gösteren bir grafik basar. Helen Burst "Bu makine var olduğu için memnunum, çünkü hayat kurtarabilir” demektedir. "Aracın kullanılması gerektiğinin açıkça anlaşıldığı zamanlar vardır. Ancak gayet normal bir hamilelik ve doğumda rutin olarak kullanılmasının doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum.” Risklerin arasında hem cihazın hem de onu yorumlayan doktorların hata yapabilmesi bulunur. Denver Üniversitesi’nde kalp ritmini bir stetoskopla dinleme yöntemi ve EFM kıyaslanmış, iki grup arasında cenin ölümü ve sağlığı arasında hiç fark görülmemiştir. En önemli ayrılık EFM grubunda %16.5 olan ve EFM kullanılmayan grupta %6.8 olan sezaryen oranıdır. Bazı uzmanlar EFM kullanımının çocuğun sonraki nörolojik gelişiminde faydalı etki sağladığını söylese de henüz bunu destekleyici kanıtlar yoktur.

Ağrı Medikasyonu
Ağrı azaltmada medikasyonlar doğum esnasında risk içerir bunların birisi de bebeğin plasenta ile aldığı ilaçlardan kaynaklanır. Pethidin (bir ağrı medikasyonu) doğum yapmakta olan bir kadına verildiğinde bebeği uyuşturur ve erken dönemdeki emme modelini bozacak, başarılı emzirmeyi engelleyecek kadar etkileyebilir. Epidural analjezi, (omurların arasına enjekte edilen lokal ağrı medikasyonu), perineal algıyı ve bastırma refleksini geriletir. Bu şekilde doğumun ikinci aşaması gecikir ve erken cerrahi uygulamalarını veya forseps ve vakum kullanımını gerektirir. Hatta doğum esnasında ilaç verilmesini, bugünün çocukları ve gençleri arasında yaygınlaşan madde kullanımından sorumlu tutanlar vardır.

Epizyotomi
Doğum ve genel tıbbi uygulamalarda en yaygın cerrahi uygulama olan epizyotomi, vajinanın etrafındaki kas duvarına yapılan, açıklığı genişletme ve kolay doğum sağlama amaçlı kesiktir. Bir Kanada çalışması, rutin epizyotomilerin artık bırakılması gerektiğini belirtmektedir. Onun yerine, araştırmacılar kadın destek olmadan doğum yapamayınca uygulanmasını önerir. Epizyotomi, daha önceden sanıldığı gibi, perineal yırtılmaları veya travmaları önlemez, ilerideki evrelerde cinsel yaşama bir şey katmaz veya bebeğin sağlığını güçlendirmez. Ayrıca bütün forseps veya vakum uygulamalarında kullanımı şart değildir. 

Vakum Ekstraksiyonu ve Forseps Kullanımı
Doğum esnasında forseps ve vakum ekstraksiyon kullanımı son zamanlarda oksijen iletiminin azalması ve ceninde kafatası içinde kanamayla ilişkilendirilmiştir. Bu araçlar bebeğin vajinadan güç kullanarak çekip çıkarılmasını sağlar ve bu metotların doğum hakkında daha bilgisiz kadınlarda daha sık kullanıldığı düşünülmektedir. Forseps daha sonra bebeğin görüşünü kötüleştirebilir ve ayak problemlerine yol açabilir. Vakum ekstraksiyon bacak problemlerine yol açmıştır. Yazılan bir makalede bazı bebek ölümlerinin forsepsten kaynaklanabileceği belirtilmiştir. Güncel araştırmalar ayrıca bu metotlarla doğum yapan kadınların, yapmayanlara göre, dışkı inkontinanası (dışkı ve gazı tutmada zorluk çekme) konusunda daha sık problem yaşadığını belirtir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye