Evde Mi Yoksa Hastanede Mi Doğurmalı?

Bu tartışmalı konuya el attık ve seçeneklerimizi ayrıntılarıyla değerlendirdik. Siz de tercihinizi bilgiye dayandırın.

Evde Mi Yoksa Hastanede Mi Doğurmalı?

Evde doğum hakkındaki gerçekler

Bilim insanları kadınların tarih boyunca bildiği bir şeyi tekrar tekrar kanıtlayan araştırmalara imza atıyorlar: Bebek doğurmak doğal bir süreçtir, tıbbi müdahale gerektirmez. Onlarca yıldır "tıbbi yöntemi" seçen kadınlar artık giderek ebeyle evde doğum yapmanın daha güvenli, daha az stresli ve bebek doğurmanın daha doğal bir yolu olduğunu anlamaya başladı.

Evde doğum ve tıbbi müdahale istatistikleri

2000 yılında Kuzey Amerika'da evde toğum yapmayı planlayan 5418 kadın üzerine bir araştırma yapıldı. Bu araştırmanın sonuçları sertifikalı ebelerle evde planlı doğumun düşük riskli hastane doğumlarına göre daha az tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğunu gösterdi.

Araştırmanın bulgularına göre:

  • Epizyotomiler (Vajinal açıklığı genişletmek için yapılan kesikler) evde doğumlarda % 2.1 iken hastane doğumlarında % 33.
  • Hastanede doğumlar sezaryen ihtiyacı % 19 iken evde % 3.7.
  • Vakumla alma evde % 0.6 iken hastanede % 5.5 .
  • Ev doğumlarının yüzde 9.6% gibi bir oranı elektronik cenin taraması gerektirirken hastanelerde bu oran %84.3 .
  • Evde doğum yapmayı planlayan kadınların yüzde %12. 1, yani 5,418 kadından 655'i doğumdan önce, doğum sırasında veya sonrasında hastaneye transfer edilmiştir.

Bu istatistikler gösteriyor ki evde doğumda tıbbi müdahale oranı çok az. Evde doğumun hem bebekler hem de anne için daha güvenli olduğunu gösteren başka bir sürü istatistik de var.

1997 yılında yapılan bir araştırma da aynı sonuçları gösteriyor. Bu araştırmada beş ayrı ülkede 25,000 doğumda ev doğumu ile hastane doğumu karşılaştırılmıştır.

2000 yılında yapılan araştırmada olduğu gibi evde doğan bebeklerle hastanede doğan bebekler arasında hayatta kalma oranlarında bir farklılık yok ve hiçbir anne ölümü yaşanmamış. Fakat evde doğumlar çok az tıbbi müdahale gerektiriyor. Vajinal kesik, sezaryan seksiyon ve vakum kullanma oranları ev doğumlarında çok düşük. Ayrıca annelerin uyarılmış gebelik ihtiyacı veya doğum sırasında uyuşturulma ihtiyacı çok daha azdır.

Sezaryen Seksiyonların Yükselişi

Sezaryan bölümleri her zaman bu kadar çok değildi ve sayıları bu kadar çok artmıyordu.

Eğer hastanede doğal bir doğum yapmak isterseniz, normal yolla doğum yapma ihtimaliniz o kadanr yüksek değil. Bugünün hastanelerindeki doğum kültürü ve onlarca yıldır oluşmuş tıbbi alışkanlıklar hastane ortamlarında kadınların doğal doğum yapma olasılığını iyice azaltıyor.

Evde doğum neden daha güvenli?

Gebelik sırasında vücut doğumda hayati roller üstlenen hormonlar salgılar. Doğuran kadınların ihtiyaç duydukları Okistokin ve endorfin hormonlarının evde salgılanma ihtimali daha fazla. Yani evde doğuran anne gebelik ve doğum sırasında daha az rahatsız olup daha az stres yaşıyor.

Oysa hastane ortamında kadının vücudu daha ziyade adrenalin salgılayacaktır. Adrenalin oksitokin ve endorfin seviyelerini düşürür. Doğum yapan kadın daha fazla acı hisseder ve gebelik de yavaşlayabilir. Tıbbi modelde bu yavaşlama bir doğum başarısızlığı olarak görülebilir ve süreci hızlandırmak için tıbbi müdahale yapılır.

Hastane ortamında hastane çalışanları işlerin ters gitmemesine karşı eğitilmişlerdir, bu yüzden dikkatleri ters gider görünen şeylere yöneliktir, bu yüzden gebelik sırasında ebelerde olduğu gibi doğal gebelik olayları yerine ters giden şeylere odaklanırlar. Hastane doğumlarının daha fazla tıbbi müdahale gerektirmesini açıklayan bir fark olabilir bu.

Hastanede ve evde doğum yapan kadınlara sorulduğunda % 99'u bir sonraki doğumlarını evde yapmayı istediklerini dile getirmişlerdir. Evde daha rahatlar, kendilerine daha güvende ve emniyette hissediyorlar ve üstelik doğum süreci konusunda daha mutlular.

Araştırmalar kadınların milyonlarca yıldır zaten bildiği şeyleri destekliyor - doğum tıbbi değil, doğal bir olaydır. Birçok anne ve bebek için evde doğum daha güvenli ve daha doğal bir seçenektir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye