Tüm Ebeveynlerin Çocuklarına Öğretmesi Gereken Sağlıklı Alışkanlıklar

Ebeveynler olarak çocuklarımızla ilgili birçok sorumluluk üstleniriz. En önemli olanlarından biri iyi sağlığı korumayı öğretmektir.

Tüm Ebeveynlerin Çocuklarına Öğretmesi Gereken Sağlıklı Alışkanlıklar

Ebeveynler olarak çocuklarımızla ilgili birçok sorumluluk üstleniriz. En önemli olanlarından biri iyi sağlığı korumayı öğretmektir. Bunun çoğu kişisel olarak iyi bir örnek olmakla sağlanabilecekken bazı şeylerin üzerinde özel olarak durmak gerekebilir. 

1- Sağlıklı Yemek
Düzenli, dengeli, besleyici ve lezzetli öğünler ve atıştırmalıklar tüketerek çocuğunuza iyi örnek olun. Çocuklar tok ve hallerinden memnunken onları yemeye veya tabaklarındakini tamamen bitirmeye zorlamamak önemlidir. Aynı şekilde çok acıktıklarında ve yemek yemek istediklerinde karar verdiğiniz kesin öğün veya atıştırmalık saatine kadar bekletmemek de önemlidir. Gün boyunca düzenli aralıklarla mantıklı porsiyonlarda yemek yemek ve açlık ve tokluk sinyallerine karşı hassas olmak uzun dönemde kilo kontrolünde etkili olur. Ayrıca yeme bozukluklarından kaçınmak da faydalıdır.

2- Düzenli ve Keyifli Fiziksel Etkinlikler Yapmak
Fiziksel aktivite konusunda kesin kurallar koymaktansa çocukların aktif olması için eğlenceli ve keyifli buldukları seçenekler sunmak tavsiye edilir. Bahçede koşmak ideal olabilir ancak zaman zaman bir trambolinde zıplamak, parka veya havuza gitmek, basketbol oynamak veya bisiklet sürmek çocukların daha fazla keyif alarak egzersiz yapmasını sağlayabilir. Bazı çocuklara hiç teşvik gerekmezken bazılarına gerekir. Eğer televizyon, bilgisayar ve oyun konsolları gibi teknolojik araçlara çok bağlandığından fiziksel aktivite yapmak istemiyorsa bunlara erişimini kısıtlayabilirsiniz. 

3- Sağlıklı Bir Zihniyete Sahip Olmak
Kişinin kendi düşüncelerinin, hislerinin ve davranışlarının, bunların hayatının üstündeki etkisinin farkında olması zaman içinde gelişen bir şeydir. Bu gelişmenin doğası bir bireyden diğerine çok değişiklik gösterir. Genel olarak konuşursak çocuklarımıza karşı pozitif ve cesaret verici bir tavır sahibi olmak ve kendilerine karşı negatif konuşuyorlarsa bunu fark etmek önemlidir. Boş ve genel övgülerdense, çocuklarımızın çabalarına karşı zamanlı ve spesifik olumlu tepkiler vermek, bu şekilde teşvik etmek daha faydalı olmaktadır.

4- Bolca Su İçmek
Çocuğunuzu yeterince su içmeye, diğer nemlendirici içeceklerden içmeye ve meyve sebze tüketmeye teşvik edin. Bu sayede vücut ihtiyaç duyduğu suyu alabilir. Sıvı ihtiyacı terleme, sıcaklık, iklim, fiziksel aktivite, kuru veya sulu gıdalar yemek gibi faktörlerle önemli ölçüde değiştiği için günlük kaç bardak su içileceğine dair kesin bir kural koymak gerekmez. Ancak şu bilinmelidir ki susamak, su içme vaktinin geldiğini değil geçtiğini gösterir.

5- Sigara, Alkol ve Uyuşturucu Kullanmamak
Ebeveynler olarak siz ve arkadaşlarınız sigara içmeyerek, aşırı alkol tüketmeyerek ve uyuşturucu madde almayarak çocuğunuza iyi örnek olabilirsiniz. Eğer bunları yapıyorsanız bırakarak iyi örnek olabilirsiniz. Çocuklarınızla bu alışkanlıkların ne kadar zarar verici ve yüksek derecede bağımlılık yapıcı olduğunu konuşun. Çocuğunuzun bu konuda kötü örneklere maruz kalabileceği durumlara karşı tetikte olun. Ayrıca arkadaş baskısına karşı kendi kararlarını kendilerinin verebileceğini anlatın. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye