Yaz aylarında çoğu kişi güneşin altında fark ettiğinden daha fazla kalarak yanıklarla uğraşmak zorunda kalır. Güneş yanıkları genellikle birinci derece (en hafif derece) yanıktır ve birkaç doğal ürünle bunları evde tedavi etmek mümkündür.
Güneş yanığı için en çok tercih edilen çarelerden olan Aloe vera soğutucu, yatıştırıcı etkisiyle bilinir. Aloe verayı yanıklarda kullanmak için bitkiyi sıkarak suyunu çıkarmak ve yanık bölgeye uygulamak yeterlidir. Yanıklara karşı doğal bir deva olmasının yanında sağlığa birçok başka faydası da mevcuttur. İsterseniz aloe vera jeli de kendi başına bir ürün olarak satılmaktadır.
Yumurta Beyazı
Daha önce denememiş olabilirsiniz ancak bu yöntem de oldukça popülerdir. Bir çift yumurtanın sarılarını ayırın ve yanık bölgeyi yumurta beyazlarına batırın. Bu çok kolay tedavi, anında işe yarayabilir ve birkaç saat uygulamadan sonra acıyı tamamen alabilir.
Karbonat
Karbonat da acıyı alabilecek basit bir ev yöntemidir. Biraz suyla karbonatı karıştırarak bir macun elde edin. Macunu etkilenmiş bölgeye sürün. Kuruduktan sonra durulayın ve tekrarlayın.
Alüminyum Folyo
Daha az "doğal” olmasına rağmen en çok tercih edilen yöntemlerden biri de budur. Yanık bölgeye soğuk su uyguladıktan sonra alüminyum folyonun parlak kısmıyla kapatın. Hemen sonrasında acı artabilecek olsa da 30 dakika – 1 saat içinde acı ya tamamen ya da önemli ölçüde kaybolacaktır.
Sirke
Yıllardır yanıklar için kullanılan sirke anında rahatlama sağlayabilir. Bir pamuğu beyaz sirkeye batırın ve yanığa uygulayın. Su ve sirkeye batırılmış bir kompres de yapabilirsiniz. Büzücü ve antiseptik olan sirke potansiyel patojenleri öldürerek enfeksiyonu önler ve pH faktörünün de etkisiyle iyileşmeyi hızlandırır.
Bal
Enfeksiyonu önleyebilecek antibiyotik özellikleri olan bal, basitçe yanık bölgeye uygulandığında çok rahatlatıcı olabilir. Ayrıca bir gazlı beze uygulayıp gün boyunca yanık bölgenin üstünde de bekletebilirsiniz. Gün içinde bandajı 3-4 kere değiştirmeyi unutmayın.
Çay Poşeti
Çay poşeti uygulamasının birden çok yöntemi vardır. 2-3 çay poşeti soğuk suda bekletilip sıvı, yanığa uygulanabilir. Veya 3-4 çay poşeti ve 2 bardak nane yaprağı, 4 bardak kaynar suya konulur. Sıvı soğuduktan sonra pamukla yanığa uygulanır. Bir başka yöntem olarak 2-3 çay torbası ıslatılıp, ıslak halde lapa olarak yanığa uygulanabilir. Siyah çayı tercih edin çünkü çaydaki tannik asit acıyı önemli derecede azaltabilir.
Hastanelerde bile yanıklar için kullanılan lavanta esansiyel yağı hem acıyı azaltmak hem de iyileşme sürecini kısaltmak için tavsiye edilir. Tedavi olarak lavanta yağını gazlı beze veya temiz bir beze dökerek yanığın üstüne uygulayabilirsiniz. Birkaç saatte bir gazlı bezi değiştirmeniz gerekir. Veya yanığa soğuk su uyguladıktan sonra spreyle lavanta yağı sıkabilirsiniz. Lavantanın antibiyotik, ağrı kesici ve iyileştirici özellikleri vardır.