Yapılabilecek ilk şey yeterli kalsiyum ve D vitamini seviyesine sahip olmaktır. Bunlar sağlıklı kemik yoğunluğunu sağlamak ve korumak için gereklidir.
Süt ürünleri iyi birer kalsiyum kaynağıdır. Günde üç veya dört porsiyon tüketmeniz tavsiye edilir. Kalsiyumun süt ürünleri olmayan kaynakları arasında badem, fasulye, tofu, brokoli, konserve somon veya sardalye yer alır.
Diyet aracılığıyla yeterli kalsiyum alamayan kişiler takviye olarak alabilir. Doktorunuzla konuşarak buna ihtiyacınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
D vitamini kalsiyum emilimi için şarttır, bu sebeple yeterince güneş ışığı alınmalıdır. Çoğu vaktini iç mekanlarda geçiren kişiler D vitamini eksikliği çekebilir. Doktorunuz seviyenizi ölçmek için bir kan testi yapabilir ve gerekli durumda takviye önerebilir.
Yeterince fiziksel aktivite yapmak da önemlidir. Egzersiz kas gücünü ve dayanıklılığını artırırken dengeyi ve hareket yeteneğini geliştirebilir. Düzenli vücut ağırlığı ve direnç egzersizleri kemik yoğunluğunu korumaya ve düşme riskini azaltmaya yardımcı olur. İhtiyacınıza ve yeteneklerinize göre bir egzersiz türü seçebilirsiniz.
Düşmeleri önlemek çok önemlidir. Evde zeminde kayabilecek şeyler bulundurmamak veya kaygan zeminlerden kaçınmak çok yardımcı olabilir. Gerekli yerlerde tutunma çubukları da monte edebilirsiniz.
Osteoporoz hastasıysanız ve özellikle de bir kırığınız varsa doktorunuz kemik yoğunluğunu tekrar artırmak için ilaç önerebilir. Ağızdan veya enjeksiyon yoluyla alınabilen çok etkili ilaçlar mevcuttur fakat her zamanki gibi yan etkileri konusunda doktorunuzla görüşmeniz önerilir.