Mantarların büyümesini yavaşlatan ya da durduran bitkiler arasında altın mühür, mür, sarımsak, zerdeçal, Çanakkale kekiği, tarçın, kına çiçeği, adaçayı, cam güzeli, labada, orman asması, kara ceviz dış kabuk lifi ve kabuğu, meyan ve aynısafa yer alır. Bu bitkiler yüzeysel mantarlar için demleme, merhem, toz ya da sirke olarak uygulanabilir. Birçoğu aynı zamanda kapsül ya da tentür şeklinde dahili olarak da alınabilir. Ancak antifungal bitkiler oldukça güçlü olabilir, bu nedenle verilen kürün dahili kullanıma uygun olup olmadığı konusunda dikkat gösterilmelidir.
Demleme olarak kullanıldığında etkilenen alan günde 2 defa en az 15 dakika bitki suyu ile yıkanmalı ya da ıslatılmalıdır. Aynı etki için satın alınan ya da ev yapımı çay torbaları suda veya sirkede 10 dakika süresince bekletilebilir ve daha sonra yara lapası olarak kullanılır. Bitkisel sirkeler mantar için harika ilaçlardır çünkü sirkenin kendisi de anti fungaldır. Oregano ve sarımsak gibi anti fungal bileşenleri olan "gurme” sirkeler zaten marketlerde satılmaktadır. Sirke her gün birkaç defa bölgeye bir pamuk ya da komores ile uygulanabilir. Bunun yanı sıra nemtonit kil tozu da, mantarları kendine çekecek olan nemli ciltteki ortamı kurutmak için kullanılabilir. En çok mür ve altınmühür gibi anti fungal bitkilerin tozlarıyla karıştırıldığında işe yarar. Toz haline getirilen pudra genellikle atlet ayağında işe yarar. Özellikle çay ağacı, oregano, lavanta, okaliptus, sardunya, nane, papatya (Matricaria recutita) ve mür gibi esansiyel yağlar bakımından zengin olan pek çok bitkinin de antifungal etkisi vardır. Nane yağı özellikle de mantar enfeksiyonları ile ilişkili kaşıntıyı yatıştırmakta yardımcı olur.
Mantar enfeksiyonları ile mücadele için aroma terapiyi kullanmanın en iyi yolu tek bir esansiyel yağdan ya da yağ birleşimlerinden banyo suyuna birkaç damla eklemektir. Esansiyel yağ, ıslatma ya da kompres karışımına da eklenebilir. Çay ağacı yüzeysel mantarların tedavisi için en sık önerilen bitkidir. Bütün esansiyel yağlarda olduğu gibi, tam etkili yağlar da bir taşıyıcı yağ içinde seyreltilmelidir. Çay ağacının seyreltilmesi esansiyel yağın bir taşıyıcı yağa eklenmesi ile yapılır. Bu karışım doğrudan derideki enfeksiyon alanına uygulanabilir.
Sağlıklı bir diyet sürdürülmelidir. Maya bakımından zengin olan bira, şarap, ekmek ya da fırında pişirilmiş gıdalardan kaçınılmalıdır. Belirtiler ortadan kalkana kadar bal ve meyve suları da dahil olmak üzere fermente ve şekerli gıdalardan da uzak durulmalıdır. Sarımsak, tumeric, adaçayı ve tarçın gibi anti fungal mutfak bitkileri yemeklerde bol bol kullanılmalıdır. Bağırsaklardaki bakterilere gerekli desteği sağlamak, kandidiyazis ve pamukçuk gibi sindirim sistemi enfeksiyonlarını azaltmak için canlı diyete kültürler içeren yoğurt da diyete eklenebilir. Lactobacillus acidophilus ve Lactobacillus bulgaricus de takviye olarak doğrudan alınabilir.
Mantar enfeksiyonlarında alınan takviyeler arasında A, B kompleks, C ve E vitaminleri yer alır. Antifungal olarak hindistan cevizi özü olan kaprilik asit ve greyfurt tohumu ekstresi de önerilebilir. Akşam çiçeği yağı, balık karaciğer yağı veya keten tohumu yağında bulunan esansiyel yağ asitleri de sistemik ya da yüzeysel fungal enfeksiyonlar nedeniyle iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Günlük takviye olarak bu yağlardan birini tek bir doz almak önerilir.