Osteokondritis Dissekans - Belirtileri

Genellikle belli bir eklem bölgesine alınan darbe sonucu meydana gelir ve genç erkeklerde daha sık görülür.

Osteokondritis Dissekans

Osteokondritis dissekans, bir parça kıkırdak dokusunun, kendisinin hemen altında bulunan çok ince bir tabaka kemik dokusu ile beraber, kemiğin ucundan başlayacak ve boydan boya devam edecek şekilde yerinden gevşemesi ve altındaki kemik yatağından ayrılması durumudur.

Osteokondritis dissekans genellikle belli bir eklem bölgesine alınan darbe sonucu meydana gelir ve genç erkeklerde daha sık görülür. En sık olarak meydana geldiği eklem dizdir, ancak bunun haricinde diğer eklemlerde de meydana gelebilir.

Eğer kırılmış kıkırdak-kemik parçası, kırıldıktan hemen sonra eski bulunduğu yerde sabit bir şekilde duruyorsa, hastalık nedeniyle görülen semptomlar çok az olabilir ya da hiç semptom görülmeyebilir. Eski pozisyonunda sabit şekilde kalan kemik parçasında bir müddet sonra, iyileşme meydana gelebilir. İyileşme genç yaşlarda kolaylıkla meydana gelirken, erişkinlerde daha güç olmaktadır.

Ancak darbe sonucu yerinden kırılarak ayrılan kas-kemik parçasının, eski anatomik bölgesinin dışına başka bir bölgeye doğru kaydığı; bu parçanın hareketli eklemin hareket eden kısımlarının arasına sıkıştığı, kendi kendine iyileşmenin meydana gelmediği veya ağrı gibi semptomların çok fazla olduğu durumlarda cerrahi operasyon gerekebilir.

Osteokondritis dissekansın meydana geliş nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bununla beraber muhtemel nedenlerin şunlar olabileceği düşünülmektedir:
  • Etkilenen kemik bölgesinin uç kısmına kan akımının azalması ve kemiğin yeterince beslenememesi,
  • Özellikle kemik ucuna alınan, küçük fakat tekrarlanan darbeler ya da büyük bir darbe,
  • Genetik olarak kemik yapısının bu rahatsızlığa yatkın olması vs.

Hastalığın en temel belirtileri şunlardır:

Ağrı: Hastalığın en sık görülen belirtisidir. Ağrı özellikle eklemin hareketiyle şiddetlenir. Örneğin merdiven çıkmak, bir yere tırmanmak ya da bir spor dalıyla uğraşmak gibi aktiviteler ağrıyı şiddetlendirir.

Eklemlerin Kireçlenmesi ya da Kilitlenmesi: Eğer yerinden ayrılan parça, herhangi bir hareket esnasında kemiklerin arasına sıkışırsa eklem kilitlenebilir ve hareket edemez hale gelebilir.

Eklem Zayıflığı: Eklemlerinizin zayıfladığını hissedebilirsiniz.

Hareket Yeteneğinin Azalması: Etkilenen eklemde hareket yeteneği azalabilir ya da ağrı nedeniyle eklemi hareket ettirmekten çekinebilirsiniz.

Şişme ve Hassasiyet: Eklem çevresindeki cildin şişkinleşerek ödem topladığını ya da hassaslaştığını hissedebilirsiniz.

Osteokondrit dissekans tedavisi etkilenen eklem bölgesindeki ağrıyı azaltmak, eklem bölgesine eski hareket yeteneğini ve fonksiyonelliğini yeniden kazandırmak ve etkilenen bölgede osteoartrit gelişim riskini azaltmak üzerine kuruludur. Herkes için tek başına aynı tedavi yöntemi uygun olmamakla beraber kırığın eski yerini muhafaza edip etmemesine, çevre dokulara zarar verip vermemesine, büyüklüğüne vs. bağlı olarak tedavi şekilleri değişkenlik göstermektedir. Örneğin osteokondrit dissekansın çocuklarda görülen tipi olan juvenil osteokondritis dissekans, bir süre dinlenme ve etkilenen bölgeyi koruma sayesinde eski haline dönerek sağlığına kavuşabilir. Bu tarz durumlarda cerrahi operasyona gerek kalmaz.

Bahsedilen hastalık için uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır:

Etkilenen Eklem Bölgesini Dinlendirmek: Özellikle koşma ve zıplama gibi eklem bölgesine aşırı yük bindiren hareketlerden kaçınmanız ve mümkün olduğunca eklem bölgesini korumanız önerilir.

Fizik Tedavi: Özellikle etkilenen bölgenin etrafındaki kasları güçlendirmek ve kireçlenmeyi önlemek için uygulanan koruyucu bir yöntemdir. Ayrıca fizik tedavi ve egzersiz, cerrahi bir operasyon sonrasında da tavsiye edilmektedir.

Cerrahi Operasyon: Eğer koruyucu tedavi yöntemleri uygulanmasına rağmen 3-6 ay içerisinde rahatsızlık semptomlarında herhangi bir iyileşme kaydedilemezse cerrahi operasyon seçeneği akla gelmelidir. 

Kırık parçanın büyüklüğüne göre parça kemikteki eski bölgesine yeniden tutturulabilir, ya da ufak bir parçaysa kırıldığı yerden çıkarılıp atılabilir. Genellikle operasyon kapalı cerrahi denilen artroskopik yöntemle gerçekleştirilir.

Son zamanlarda, etkilenen bölgedeki kırık parça çıkarıldıktan sonra, kişinin kendi kemik iliğinden kök hücreler kullanılarak, hasar gören bölgeye yerleştirilip yeni dokuların oluşumunun sağlanabilmesi yönünde araştırmalar da yapılmaktadır.

Osteokondritis dissekansın tedavisi etkilenmiş ekleme normal fonksiyonunu geri kazandırmak, ağrıyı azaltmak ve osteoartrit riskini düşürmek gibi hedefleri içerir. Herkes için işe yarayan bir tedavi yoktur. Kemik gelişimi devam eden çocuklarda kemik kusuru, dinlenme ve koruma vasıtasıyla iyileşebilir. 
Doktor öncelikli olarak koruyucu adımlar atılmasını tavsiye edecektir:

Eklemi dinlendirmek: Ekleme baskı bindirecek atlama ve koşma gibi aktiviteler yapılmamalıdır. Bir süre koltuk değneği kullanılması gerekebilir, özellikle de ağrı kişiyi sekmeye zorluyorsa. Doktor ayrıca dizi hareket ettirmemek için birkaç hafta atel kullanımını tavsiye edebilir. 

Fizik tedavi: Genellikle bu tedavi esneme, hareket aralığını geliştirme ve eklemin etrafındaki destekleyeci kasları güçlendirme egzersizleri içerir. Ameliyat geçirilirse sonrasında da fizik tedavi tavsiye edilir. 

Korunma: Spor yapan ergenlik çağındaki gençlere, eklemlerin aşırı kullanımı ile artan riskler hakkında eğitim verilebilir. Yaptıkları sporun düzgün tekniklerini ve mekaniğini öğrenmek, güç ve denge egzersizleri yapmak yaralanma riskini azaltır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye