Apse - Nedir

Apse, toplanan irin kütlelerinden oluşur.

Apse

Apse, toplanan irin kütlelerinden oluşur. İrin; iltihap ve enfeksiyonunun yan ürünleri olan ölü akyuvarlardan, bozulmuş doku ve hücrelerden, ölü ve canlı mikroorganizmalardan (genellikle bakterilerden) oluşur. AIDS gibi güçten düşüren başka bir hastalığın sonucu olduğunda, genellikle kalınbağırsak, akciğer, karaciğer veya beyin gibi iç organlarda oluşabilir. Apselerin çoğu, bakteri veya mantar kökenli olsa da; kimisi vereme yol açan bakteriden, kimisiyse (özellikle karaciğerde) amipten kaynaklanır. Bunlar, iç organlara kan dolaşımı yoluyla taşınır ve buraya ulaştıktan sonra iltihap veya enfeksiyona neden olur.

Sağlıklı insanlarda apseler, daha çok derinin altındaki yumuşak dokuda oluşur. Saldırgan organizma, deride bulunan hastalık bulaşmış bir yaradan veya ısırıktan başlayarak apse oluşturabilir. Çıban olarak bilinen apse, bir tüy kökünde başlayabilir. Çıbanlar en çok; burun delikleri, koltuk altları, boynun arkası, bacakların ve kaba etlerin arası gibi tüylü bölgelerde görülür. Derinin altındaki bir apse, genellikle çok acı verir, şişkin ve kırmızıdır, dokunulduğunda sıcaktır. Apse ayrıca ateşin yükselmesine, terlemeye, çarpıntıya (taşikardi) ve kırıklığa neden olur.
İlaçlar, apsenin üst kısmından içine geçemedikleri için faydaları sınırlıdır. Yine de sıklıkla damardan antibiyotik verilir. Tedavinin dayanak noktası, cerrahi yöntemle irinin boşaltılmasıdır. Apseye keserek, bir tüple veya apseyi deri üzerinde açık bırakarak (apse genellikle deriye kendiliğinden patlasa da) bir boşalma yolu sağlanır. Yara ve enfeksiyon iyileşene kadar, her gün pansuman yapılır.
Az miktarda altınmühür tozu eklenen bentonit çamuru, yüzeysel apsenin bulunduğu bölge üzerine konulabilir ve enfeksiyonu çekip çıkarmak için kullanılabilir. Doğrudan apsenin üzerine uygulanan çay çiçeği yağı ve sarımsak karışımı da apselerin yok edilmesine yardımcı olabilir.

Cilt üzerindeki apseye sıcak kompres uygulanması, apsenin akmasını ya da yeniden emilmesini hızlandırabilir. Sıcak ve soğuk kompresin dönüşümlü olarak uygulandığı kontrast hidroterapi de kullanılabilir. Ayrıca günde 3 ile 5 defa ılık/sıcak lokal ıslatma yapılması, genellikle apsenin iyileşmesini sağlar.

Apse oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilecek homeopatik tedaviler arasında; güzel avrat otu, silika, Hepar sulphuris ve aynısefa yer alır. Ayrıca apseden kaynaklanan ağrının tedavisine yardımcı olmak için, akupunktur tavsiye edilebilir. Ayrıca A ve C vitaminleri, beta karoten, çinko, sıvı klorofil ve sarımsak da apselerin yok edilmesi için destekleyici günlük besinler olarak yardımcı olur.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye