Sebum, ter ve diğer atık ürünler sürekli cildin yüzeyinde birikerek hem kirin tutulması hem de bakterilerin üremesi için ortam oluştururlar. Ayurvedik yüz bakımının ilk adımı olan yüz temizliği hem bu yapışkan tabakayı hem de makyajı giderir. Bu sayede cilt ferah ve de yüz masajına hazır hale gelir.
Geleneksel olarak Ayurveda cildi temizlemek için "ubtan” adı verilen bitkisel tozların kullanımını önerir. Bu tozlar kremsi bir macun elde etmek amacıyla türlü sıvılarla karıştırılır sonra da hafif bir ovma hareketiyle yüze uygulanırlar. Bunu yapmak istemezseniz yağ bazlı doğal bir temizleyici de kullanabilirsiniz fakat kesinlikle yüzünüz için sabun kullanmayın. Sabun cildin koruyucu tabakasını soyar, nemlendirici yağlarından arındırır, gözeneklerin doğal fonksiyonunu engeller ve enfeksiyona karşı önemli bir bariyeri geçici olarak yok eder. Chandrika, sandal ağacı ve neem gibi bazı doğal Ayurvedik sabunlar mevcuttur. Bunlar bile sadece vücutta kullanılmalıdır. Genel olarak her sabun kullanıldığında koruyucu tabakayı tekrar inşa edeceği yaklaşık 20 dakika boyunca cildi korumak için ardından direk losyon veya yağ kullanılması gerekir.
Bitkisel Tozlar
Genel bitkisel toz tarifi, karıştırıldığı sıvıyı değiştirerek farklı kişiler için uyarlanabilir. Tüm bu bitkisel toz karışımları sakinleştirir, iyileştirir, dolaşımı geliştirir ve cilde parlaklık verir.
Genel Formül
Eşit miktarda aloe vera tozu, kişniş, eğir otu, karakafes otu, kimyon, mürver çiçeği, çemen otu, limon kabuğu, meyan kökü, manjistha, küçük Hindistan cevizi, Hint fesleğeni, sandal ağacı, vertiver ile ince çekilmiş mercimek veya nohut unu veya kil karıştırılır. Tüm otlar toz formunda olmalıdır.
- Normal Cilt İçin: Karışımı kaynak suyu ile veya istediğiniz bir bitkisel çayla karıştırın.
- Kuru Cilt İçin: Süt tozu ve su, süt, taze krema veya aloe vera suyu kullanılabilir.
- Yağlı veya Lekeli Cilt İçin: Seyreltilmiş limon suyu veya yoğurtla karıştırılabilir.
- Olgun Cilt İçin: Cildi nazikçe beslemesi için biraz buğday ruşeymi veya gül yağının yanında kaynak suyu veya süt ekleyin.
Özel Formüller
- Kuru Cilt İçin: Hint ginsengi, turunçgil kabuğu tozu, çemen otu, haritaki, nilüfer tohumu, gül yaprağı, shatavari ve hint fesleğeni, süt tozu ve su ile veya taze süt, krema veya aloe vera sütü ile karıştırılır.
- Yağlı veya Lekeli Cilt İçin: Amalaki, brahmi, çemen otu, nilüfer tohumu, manjistha, neem, beyaz sandal ağacı tozları seyreltilmiş limon suyu veya yoğurt ile karıştırılır.
- Olgun veya Tıkalı Cilt İçin: Aloe, ashwagandha, bibitaki, turunçgil kabuğu, haritaki, yasemin, neem, gül ve okaliptüs bir miktar buğday ruşeymi veya gül yağıyla ve kaynak suyu veya sütle karıştırılır.
Yağ Bazlı Temizleyici
Kremler ayrışmamak için kimyasallara ihtiyaç duyar. Bu tariflerde kimyasal yoktur, dolayısıyla bileşenler ayrışacaktır. Fakat kullanımdan önce çalkalayarak doğru kıvama getirilebilir.
- 5 birim taşıyıcı yağ
- 4 birim aloe vera jeli veya suyu
- Her birinden 1 birim jojoba, avokado, ayçiçeği, badem ve E vitamini yağı ve gliserin.
- Tercihe göre bir tane veya kombinasyon şeklinde esansiyel yağ (60 ml karışım başına 20 damla yağ)
Farklı cilt tipleri için şu taşıyıcı ve esansiyel yağlar tercih edilebilir.
Normal Cilt İçin
Taşıyıcı yağ olarak badem yağını, esansiyel yağ olarak fesleğen, biberiye ve limon yağlarının bir kombinasyonu kullanılabilir.
Kuru Cilt İçin
Taşıyıcı yağ olarak susam yağını ve esansiyel yağ olarak aşağıdaki kombinasyonlardan birini kullanın:
- Gül veya sandal ağacı, ayrıca yasemin ve ıtır
- Sedir ağacı, sandal ağacı ve gül
- Sandal ağacı, ıtır ve gül
Yağlı Cilt İçin
Taşıyıcı yağ olarak jojoba yağını ve esansiyel yağ olarak aşağıdaki kombinasyonlardan birini kullanın:
- Limon ve selvi
- Bergamot, selvi ve ardıç
Olgun Cilt İçin
Taşıyıcı olarak susam veya jojoba yağı kullanın. Esansiyel yağ kombinasyonu için lavanta, akgünlük ve portakal çiçeği yağlarını kullanın.
Lekeli Cilt İçin
Taşıyıcı yağ olarak jojoba veya ayçiçeği yağı, esansiyel yağ olarak aşağıdaki kombinasyonlardan biri kullanılır:
- Lavanta ve çay ağacı
- Bergamot ve limon