Güç Yogası

Aştanga Sanskritçede sekiz kol anlamına gelir ve Patanjali’nin yoga sutralarında ortaya konan yoganın sekiz basamağını ima eder. Aştanga asana uygulaması Vamana Rişi tarafından geliştirilen özel bir hatha yoga sistemini anlatan yoga korunta adlı kadim bir metinden T. Krishnamacharya ile Sri K. Pattabhi Jois tarafından yorumlanarak çıkarılmıştır.

Güç Yogası

Pattabhi Jois Kimdir?

 

K. Pattabhi Jois (1915 -2009) çalışmalarına 12 yaşındayken Hindistan’da Krişnamacharaya’nın yanında başladı. Zaman içinde Aştanga yoganın öncü bir uygulamacısı ve öğretmeni oldu. Bu sistem Vinyasa tarzında yapılan bir dizi duruştan oluşuyordu. 1958 yılında Aştanga yoga üzerine bir inceleme olan Yoga Mala’yı yazdı. 1970’lerin başında Hindistan’a Batılı öğrencileri gelmeye başladı. Bundan sonra Aştanga Yoga batıda hızlı yayıydı. Pattabhi Jouis’in 2009’daki ölümünün ardından torunu Şarath Aştanga’daki liderlik rolünü üstlendi ve yoganın bugün uygulanış tarzını ciddi bir biçimde etkiledi. Birçok Batılı öğrenci bugün bile ustayla birlikte uygulama yapmak için Mysore’a gitmektedir.

Aştanga yöntemi okyanus nefesi (uijayi), mula bandha, uddiyana bandha ve drişti kullanarak günlük vinyasa akış uygulamasına ağırlık verir. Her öğrencinin kendi hızına göre ayarladığı altı farklı aştanga serisi vardır.

 

Aştanga Yoga Serileri Hakkında

 

Yoga Mala adlı kitapta anlatıldığı üzere ilk seriye Yoga Çikitsa denir. Bu terim yoga terapi anlamına gelir ve omurgayı hizalar, vücuttan toksinleri atar ve kasları güçlendirir, esnekliği ve dayanıklılığı arttırır. Bu seride yaklaşık 75 duruş vardır ve uygulaması bir ila bir buçuk saat kadar sürer. Güneşe selamlarla başlar (Surya Namaskara A ve Surya Namaskara B) ve ardından ayakta duruşlar, oturuş duruşları, amut pozisyonları, bel bükme pozisyonları yapılır ve gevşemeyle bitirilir.

 

Orta derece veya ikincil seriye Nadi Şodana denir. Nadi Şodana sinir sistemini arındırma anlamına gelir. Bu seriler vücut içindeki latif enerji kanallarını ve sinir sistemini arındırır ve güçlendirir. Birincil serideki sırayı izler (güneşe selamlar, ayakta duruşlar, oturarak duruşlar vs.) ama yeni duruşlar ve çeşitlemeler eklenir.

 

Dört ileri seviye seriye Stira Bhanga denir. Stira Bhanga İlahi Kararlılık anlamına gelir. Pattabhi Jois esasen iki yoğun ve ileri seri tanıtmıştır, fakat daha sonra daha çok insanın bunları yapabilmesi için seriyi dörde bölmüştür. Bu seride zor kol dengeleri vurgulanır ve sadece çok ileri öğrenciler için uygundur. 

 

Aştanga Sınıfları Yönlendirmeli ve Yönlendirmesiz

 

Birçok yoga stüdyosunda yönlendirmeli aştanga vardır; yani bir öğretmen birincil ve ikincil serilerde öğrencilere duruşların sırasını söyler. Bir Aştanga Yoga stüdyosuna şala denir ve genellikle ayda iki defa ay günlerinde kapalıdır. Öğrenci duruşların sırasını çok iyi öğrendikten sonra Mysore stilini, yani kendi kendine yapmayı tercih edebilir. Bu şekilde öğrenci kendi yeteneklerine ve hızına uygun bir şekilde uygulama yapar. Bu sırada başka öğrencilerle birlikte çalışır ve öğretmen ihtiyaç duydukça araya girer. Mysore yönteminde öğrenci her duruşta teker teker ustalaşmaya çalışır. Öğrenci hazır olunca öğretmen tarafından ona yeni duruşlar verilir. Aştanga evde yoga yapmaya meyilli olan insanlar için harika bir temel oluşturabilir. Bunun için duruş sıralarını öğrenmeleri yeterli olur.

 

 

 

 

Aştanga Yoga Sizin İçin Uygun mu?

 

Aştanga Yoga çok popüler bir yoga tarzıdır ve öğrencilerini kendine bağlayan bir sistemdir. Canlı, atletik uygulama tarzı, düzen duygusu güçlü ve bağımsız çalışmayı seven insanları kendine çekmektedir.

 

 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye